Ország-világ

2007.03.13. 19:54

Sólyom a nemzeti egységet hangsúlyozta

Megható volt a vízzel elárasztott bözödújfalusi templom látványa, finom a gyulafehérvári érsekségen a kőfaltorta, a torockói Székelykő megmászása is simán ment. Az erdélyi látogatáson tartózkodó Sólyom László ünnepi helyettesítése eközben belföldi presztízskérdéssé vált.

T. Benedek László, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bözödújfaluban, a kalapmúzeumban a köztársasági elnök azt mondta: egy kalap alá hozza a nemzetet
[/caption]A magyar nemzet egységét hangsúlyozta Sólyom László magyar köztársasági elnök, aki többnapos erdélyi látogatását úgy időzítette, hogy a nemzeti ünnep napján Kolozsváron tartózkodjék. Az államfő és kísérete kedd reggel Fehéregyházán folytatta hétfőn délután elkezdett nem hivatalos erdélyi látogatását. A hivatalosságok mellett az elnök küldöttségét Szombatfalvi József székelykeresztúri unitárius lelkész fogadta, aki több tucatnyi, aznap hajnalban készült kokárdát adott át. Ezekre azért volt szükség, mert a küldöttség protokoll felelősei aggódva jelezték, hogy igencsak kevés kokárdával keltek útra. Bözödújfaluban egyébként a közeli szalmakalap-múzeum ajándékával a fején jóváhagyólag felelt arra a kérdésre, hogy „hozza egy kalap alá a nemzetet”.

Sólyom László kijelentette, hogy Fehéregyházát tartja a leghitelesebb helyszínnek, ahol a egesvári csatában elesett Petőfi és az 1848-as forradalom áldozatai előtt egy magyar államfő fejet hajthat. „Azért jöttem Erdélybe, hogy együtt ünnepeljük március 15-ét – hangoztatta Sólyom László. – Ez egy szimbolikus aktus, amellyel a nemzet egységét szeretném kifejezni. Ezzel szeretnék a magyar alkotmány ama kötelezettségének is eleget tenni, miszerint az anyaország felelőséggel tartozik a határon túli nemzetrészekért.”

Fehéregyháza után Gyulafehérvár következett, ahol a Szent István által alapított érsekséget látogatta meg. Itt Tamás József római katolikus segédpüspök és Potyó Ferenc általános érseki helynök fogadták a magyar köztársasági elnököt, több más egyházi és világi méltósággal együtt. Az általános helynök elmondta: az elnököt közvetlen hangvételű beszélgetés keretében tájékoztatták a romániai magyarság és az egyházak általános problémáiról. Az ebédnél a kispapok szolgálták fel a húslevesből, vadasból és kőfaltortából álló ünnepi menüt. A vendégnek alkalma nyílt megkóstolni az érseki hivatal borait és pálinkáját is. Torockón többek közt a Székelykő megmászása is szerepelt a programban. Sólyom László gond nélkül lépegetett fel a tetőig a kies hegyoldalon, kísérete – köztük a tucatnyi biztonsági őr – csak bajosan tudta követni.[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bözödújfaluban, a kalapmúzeumban a köztársasági elnök azt mondta: egy kalap alá hozza a nemzetet
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában