Ország-világ

2007.03.13. 06:07

Tízezer vizsgálat a disznóóltól az asztalig

Átfogó húsvéti élelmiszer-ellenőrzési akció indult hétfőn az országban, amely április 15-éig tart. Az élelmiszerlánc teljes egészére kiterjedő vizsgálatok elsősorban a hagyományos húsvéti fogyasztási cikkeket érintik.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Az ország valamennyi tojáscsomagoló üzemét megvizsgálják, hogy zavartalan legyen az öröm
[/caption]Kötözött sonka, bárányhús, tojás, torma, majonéz, bor, konyak és csokinyuszi. Elsősorban ezek a népszerű ünnepi termékek állnak a tegnap indított és április tizenötödikéig tartó húsvéti élelmiszer-ellenőrzési akció célkeresztjében. Ennek során a korábbi évekhez hasonlóan közel tízezer helyen vizsgálják majd az élelmiszerek minőségét az ellenőrök annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra csak megbízható termékek kerülhessenek. „Újdonság, hogy a vizsgálatokat az élelmiszerlánc teljes hosszára kiterjesztjük” – mondta el tegnap sajtótájékoztatón Süth Miklós országos főállatorvos.

Így például a disznó húsvéti sonkává válásának „folyamatát” bármelyik fázisában megvizsgálhatják az ellenőrök, a sertésteleptől kezdve a vágóhídon át egészen a hentesig. A tenyésztőknél fokozottan figyelik majd az állatok jelölését, nyomon követhetőségét, a szerződéses állatorvosok állatgyógyszer-rendelési, -nyilvántartási tevékenységét, valamint a takarmányhoz kevert adalékanyagokat.

A szállításnál az állatjóléti szabályok betartását vizsgálják az ellenőrök, azaz, hogy megfelelő körülmények között szállítják-e a jószágokat a vágóhídig. Az élelmiszer-feldolgozó üzemek közül elsősorban a húst, a csokoládét, édesipari termékeket, illetve más szezonális cikkeket gyártókra figyelnek. Az élelmiszer-ellenőrzés során az ország valamennyi tojáscsomagoló üzemét, vágóhídját és hűtőházát meg kívánják vizsgálni a hatóságok.

Természetesen a mostani ellenőrzések is kiterjednek a kereskedelmi egységekre: elsősorban azok az üzletek számíthatnak az ellenőrök megjelenésére, amelyek a korábbi vizsgálatok során kevésbé jó minősítést kaptak. Az ellenőrök a piacokra is megpróbálnak eljutni, ahol főleg a termékek dokumentációját, nyilvántartását veszik górcső alá.
Az ellenőrzés során rajtakapott szabálytalankodók a termékek értékével arányos, akár több tízmilió forintos bírságot is kaphatnak. Amennyiben az élelmiszerek elkobozzák és megsemmisítik, a felmerülő költségek is a vétkest terhelik.

A jövőben szigorítaná a kormány az élelmiszer-biztonsági előírások megszegését sújtó szankciókat. Az erről szóló törvényjavaslatot az év második felére készíti elő a szaktárca. A tervezet szerint el kellene érni, hogy azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél nem lehet nyomon követni a termék útját, vagy más kirívó visszaélést tapasztalnak az ellenőrök, harminc napra, ismételt esetben hatvan napra felfüggeszthessék a tevékenységet. Kirívó esetekben a tevékenység akár egyéves felfüggesztésére is lehetőséget adna a törvényjavaslat.

Ellenőröket nevelnének a fogyasztókból

„Élelmiszerlánc-akadémia” elnevezéssel ingyenes képzést indítanak a hatóságok a fogyasztók felkészítésére. Ennek keretében lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek, hogy a hatósági laboratóriumokat meglátogatva megismerkedjenek a különféle mintaelemzési eljárásokkal és ismeretterjesztő előadásokon vegyenek részt.

A fővárosban és öt vidéki nagyvárosban (Veszprémben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten és Debrecenben) indított előadásokon praktikus élelmiszerbiztonsági tanácsokat hallgathatnak meg a jelentkezők, és tájékozódhatnak egyebek között az élelmiszer eredetű megbetegedésekről és a titokzatos „E-számokról”.

Az akadémia célja, hogy a lakosság felkészültebben, tudatosabban válasszon élelmiszert, és jobban odafigyeljen az esetleges szabálytalanságokra. A programról az FVM honlapján lehet bővebb tájékoztatást olvasni, jelentkezni pedig az [email protected] e-mail címen lehet az előadásokra.

Ugyanerre a címre várják a hatóságok az állampolgárok bejelentéseit a problémásnak tartott üzletekről, amelyeket ellenőriznek. „A lakosság segítségére is számítunk a hatékonyabb ellenőrzés érdekében” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában