Ország-világ

2007.03.17. 10:10

Visszakapják a fogyasztók a gázszámla-túlfizetést

Április elsejétől visszakaphatják a gázfogyasztók a túlfizetés összegét – tette lehetővé a kormány a vonatkozó rendelet módosításával

BAMA

Április elsejétől visszakaphatják a gázfogyasztók a túlfizetés összegét  – tette lehetővé a kormány a vonatkozó rendelet módosításával. A fogyasztó dönthet, hogy visszakéri-e a többletet, vagy inkább az átalánydíj csökkentését kéri a következő hónapokra, ha a szolgáltató az átalánydíjas rendszerben a tényleges fogyasztásnál nagyobb összeget számláz ki. Ha a fogyasztó a készpénzes visszafizetést választja, akkor a kormányrendelet értelmében a szolgáltató köteles a kérelem kézhezvételétől számított nyolc napon belül készpénzben visszaadni.
A jelenlegi szabályok szerint a gázszolgáltatók nem kötelesek az el nem fogyasztott, de már kifizetett gáz árát a megtéríteni. Ez a gyakorlatban úgy működött, hogy a fogyasztók a szolgáltatót hitelezték. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint ezen az igazságtalan helyzeten kívánt változtatni a kormány, amikor módosította vonatkozó rendeletét.

Magyarország az orosz gázvezeték mellett
 
Magyarország az orosz oldalra állt a tervezett európai uniós gázvezeték támogatása helyett – írta szerdai számában a Handelsblatt. A német gazdasági, politikai napilap írása szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „álomnak” minősíti a Nabucco elnevezésű uniós gázvezeték tervét. Ehelyett a Gazprom által épített Kék Áramlat nevű vezeték Törökországból – Bulgárián és Románián keresztül – Magyarországig történő meghosszabbítása mellett kötelezte el magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában