Ország-világ

2007.07.01. 17:41

A héten eldől, kap-e állami kitüntetést Horn

BAMA

A hét elején hozza meg a köztársasági elnök kitüntetés-adományozási beadványa ügyében hozott határozatát az Alkotmánybíróság (Ab) – jelentette ki Bihari Mihály, a testület elnöke. Sólyom László köztársasági elnök még tavaly márciusban fordult alkotmányértelmezési indítvánnyal az Ab-hoz, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt állami kitüntetésekkel kapcsolatban. Akkor Sólyom több előterjesztett személy ügyében is kifogásokat állapított meg.

Legutóbb Horn Gyula kitüntetését tartotta aggályosnak az államfő, akit 75. születésnapja alkalmából, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért tüntetett volna ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Köztársasági Elnöki Hivatal legutóbb a beadvánnyal összefüggésben azt közölte: az államfő megvárja az Ab értelmezését Horn Gyula kitüntetése ügyében.

Kiszivárgott hírek szerint a taláros testület állásfoglalásának lényege, hogy az államfő megtagadhatja a kormányfő javasolta személyek kitüntetését, ha az elismerés sérti az államszervezet demokratikus működését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában