Ország-világ

2007.07.23. 09:31

Alonsónak jól esett az eső

Fernando Alonso, a McLaren-Mercedes spanyol pilótája nyerte az 58. Forma-1-es gyorsasági világbajnokság tizedik versenyét

BAMA

Fernando Alonso, a McLaren-Mercedes spanyol pilótája nyerte az 58. Forma-1-es gyorsasági világbajnokság tizedik versenyét, a Nürburgringen rendezett Európa Nagydíjat. A második helyet a brazil Felipe Massa (Ferrari), a harmadikat az ausztrál Mark Webber (Red Bull) szerezte meg.

A nürburgringi versenyt keretbe zárta az esőzés, ami a futam elején és a végén is megkavarta a mezőnyt. A rajt után azonnal leszakadt az ég, mindössze három körig lehetett versenyezni (ekkor még az egyedüliként esőgumival induló spykeres újonc, Winkelhock vezetett), mert egymás után csúsztak ki a pályáról, többek között a vb- pontversenyben vezető Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) is a kavicságyban végezte. A brit pilótának azonban szerencséje volt: nem állt le a motorja, és miután visszaemelték a pályára, folytathatta a versenyt.

Három kör után piros zászlóval felfüggesztették a futamot, mely 30 perc után indulhatott újra, a safety car mögött. Hamilton körhátrányban kockáztatott: kiment a boxba, és mivel az eső már nem esett, száraz pályára való gumikat kapott. Húzása azonban nem jött be, mert négy-öt körig még nem száradt fel annyira a pálya, hogy profitáljon a cseréből. Miután mindenki száraz gumit kapott, az élen Massa, Alonso és Räikkönen volt a sorrend, és ez egészen addig meg- maradt, míg Räikkönen hidraulikus hiba miatt feladta a versenyt.

Már-már úgy tűnt, hogy Massa simán nyerni tud, az utolsó körök előtt azonban ismét jött egy nagyobb eső, és mindenki átmeneti gumikat kapott. Alonso utolérte Massát, majd remek manőverrrel sikerült körbeautóznia, és végül biztosan győzött. A harmadik helyen Webber végzett, Hamilton mindössze a kilencedik helyre ért be, így nem kapott pontot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában