Ország-világ

2007.07.10. 15:38

Bántalmazás vagy pankrátor-show?

Szinte mindenben ellent mond egymásnak a rendőrség és fideszes Lengyel Zoltán a vasárnap éjjeli igazoltatásnál kipattant csetepatéról. Még azt is vitatják, fűrdő- vagy rövidnadrágban vezetett a honatya.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="190"] Csak passzív ellenállást tanúsított, állítja a honatya
[/caption]Lengyel Zoltán fideszes honatya állítása szerint vasárnap éjjel 11 óra körül a Budai Vár mellett az Alagút utcánál állította meg három, azonosító számot nem viselő rendőr. A honatyánál nem voltak iratok, ezért telefonon kérte közeli hozzátartozóját, vigye a helyszínre.

A képviselő hivatkozott mentelmi jogára, de azt igazolni nem tudta. Ezután a rendőrök, állítása szerint, kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, a földre teperték, sőt, fojtogatni kezdték. Az időközben az I. kerületi rendőrkapitányságra vitt képviselő végül útlevelével tudta igazolni magát, amelyet hozzátartozója mutatott be a kapitányságon. Lengyel Zoltán sérüléseiről később a János kórházban készítettek látleletet, eszerint kezén, lábán és a hátán szenvedett zúzódásokat.

A rendőrség keddi közleménye a képviselő szinte minden szavát cáfolja. Eszerint az azonosítót viselő rendőrök azért lettek figyelmesek a gépkocsira, mert az nagy sebességgel hajtott feléjük – Lengyel saját szavai szerint mindössze 40-el. A megállított vezető csak egy "országgyűlési képviselők parkolási engedélye" feliratú parkolókártyát tudott felmutatni, s közölte: élni kíván mentelmi jogával. Mikor neve után érdeklődtek ellenőrizendő állítását, a képviselő ezt mondta: „ha megmondaná nevét, akkor le kellene mondani mentelmi jogáról” – áll a közleményben. Lengyel – aki a rendőrök szerint fürdőnadrágot, a képviselő szerint rövidnadrágot viselt – ezt szintén cáfolta. Az intézkedés alatt a honatya „minősíthetetlen hangnemben” beszélt a zsarukkal, s mikor megtudta, a rendőrök be akarják kísérni – kocsijával menekülni próbált.

A rendőrök ezt megpróbálták megakadályozni, mire dulakodás alakult ki, s az egyik egyenruhást az igazoltatott megütötte. Ezután történ a „törvényes, szabályszerű és arányos” kényszerintézkedés, ami alatt Lengyel ezt kiabálta: „jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket”. Csak passzív ellenállást tanúsított, állítja a honatya. A kapitányságra gyalog kísérték a megbilincseltet, aki közben azt kiabálta „országgyűlési képviselő vagyok, bántalmaznak a rendőrök”.

A közlemény szerint az őrsön a férfi földre vetette magát, s úgy tett, mintha elájult volna – Lengyel szerint a felvétel igazolja majd, hogy tényleg elalélt –. Az útlevelet végül felesége – Lengyel szerint élettársa – vitte a rendőrőrsre. A nő elnézést kért férje viselkedéséért.

Az I. kerületi rendőrkapitány feljelentette Lengyel Zoltánt hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntette miatt. Az ügyben már nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség, mondta el Keresztes Imre. A főügyészség vezetője szerint azt is megvizsgálják, rögzítette-e térfigyelő kamera az igazoltatást. A képviselő kedd hajnalban tett feljelentést a történtek miatt, de ez lapzártánkig még nem érkezett meg az ügyészségre.

Biztosan felfüggesztik a fideszes honatya mentelmi jogát

„Lengyel Zoltán esetében szinte biztos, hogy a közvádas ügy súlyossága miatt mind a bizottság, mind pedig az Országgyűlés a mentelmi jog felfüggesztése mellett fog dönteni. Ugyanis minden érintettnek az az érdeke, hogy törvényes úton kiderüljön az igazság” – mondta lapunk kérdésére Géczi József Alajos. A parlament illetékes bizottságának MSZP-s elnöke jelenlegi információi alapján úgy látja, a fideszes képviselő eddig hibát hibára halmozott, ezért most már itt lenne az ideje annak, hogy elnézést kérjen a rendőrségtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában