Ország-világ

2007.07.26. 11:04

Doppingdömping a Touron

Nem sokáig volt csendes az idei francia körverseny doppingügyben. A két szakaszt nyerő Vinokurov után újabb kerekes akadt fenn a vizsgálatokon.

BAMA

Ülősztrájkkal tiltakoztak a kerekesek az újabb doppingbotrány miatt a Tour de France körverseny szerdai szakasza előtt. Hat francia és két német istálló a 16., Orthez és Gourette-Col d''Aubisque közötti királyetap rajtjánál néhány perces munkabeszüntetéssel jelezte ellenérzését. Kedden délután derült ki, hogy a két szakaszt megnyerő kazah Alekszandr Vinokurov megbukott a doppingvizsgálaton. A szakemberek homológ vértranszfúziós eljárást tártak fel. A sztár csapata, a svájci bejegyzésű, de kazah vállalkozók által finanszírozott Astana a hírre reagálva – egyben a szervezők nyomására – azonnal visszalépett a Tourtól. Szerda reggel tizennégy előre be nem jelentett vérvételes doppingvizsgálatot végeztek el a szakemberek a Cofidis és AG2R csapatnál. Valamennyi érintett nekivághatott a 16. szakasznak.

A francia körverseny július 7-i kezdetétől szerdáig 225 kontrollt hajtottak végre. Az ellenőrzött versenyzők közül először Vinokurov bukott meg. 24 óra sem telt el Alekszandr Vinokurov tiltott vértranszfúziója óta, máris újabb doppingesetre derült fény. Rendőrök vitték el a csapatszállásról Cristian Morenit, miután kiderült, pozitív doppingtesztet produkált a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát követően. A 34 éves kerekes nem kéri a B próba elvégzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában