Ország-világ

2007.07.24. 05:38

Elveszhet a korkedvezmény

Jövőre plusz járulékot kell fizetniük a foglalkoztatóknak, ha a munkavállalójuk korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozik

Tóth M.

Jövőre plusz járulékot kell fizetniük a foglalkoztatóknak, ha a munkavállalójuk korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozik. Az úgynevezett korkedvezmény-biztosítási járulék fizetését azonban megúszhatják azok a munkáltatók, amelyek javítják a dolgozóik munkakörülményeket – derül ki a munkaügyi tárca honlapján olvasható tervezetből. A jogszabály a tervek szerint novemberben lépne életbe, addig azonban még a kormánynak is el kell fogadnia a javaslatot.

A tervezet hátulütője, hogy a munkavállalók nem lennének jogosultak korkedvezményre arra az időszakra, amikor a munkáltató mentesül a járulék megfizetése alól. A rendelettervezetben elismerik, hogy bár a foglalkoztatók így érdekeltté válnak az egészségi ártalmak csökkentésében, a dolgozók körében azonban feszültség alakulhat ki.

Előfordulhat ugyanis, hogy ugyanazon munkakörben dolgozók az egyik cégnél jogosultak lesznek a korkedvezményre, míg egy másiknál nem. Így ha egy dolgozó munkahelyet vált, elveszítheti a korábbi korkedvezményes jogot, attól függően, hogy az új munkaadót mentesítette-e a hatóság a többletjárulék megfizetése alól vagy sem.
A cégek a munkavédelmi hatóságtól kérhetnék majd a járulékfizetési mentességet. Többek között azt vizsgálják majd, hogy a dolgozó munkahelyén rendkívül nehéz fizikai munka, különösen terhelő klíma, ergonómiai tényezők, fokozott pszichés terhelés vagy pszichoszociális tényezők tartós kockázata fennáll-e.

A többletteher mértéke a társadalombiztosítási járulékon felül értendő, és annak további 13 százaléka. Ezt ebben az évben még átvállalja a központi költségvetés, januártól ennek a negyedét, 2009-től a felét, 2010-től a háromnegyedét, a következő évtől pedig a száz százalékát kell kifizetniük a cégeknek minden veszélyeztetett munkavállaló után.

A korkedvezményre azok a munkavállalók jogosultak, akik az emberi szervezet fokozott igénybevételével járó vagy az egészségre különösen ártalmas munkát végeznek. Többek között az üvegfúvó, az olvasztár, a kazántisztító, a villamos-, a mozdonyvezető, a hűtőházi rakodó, a fonó és a szövő, sőt a légiutas-kísérő is azon csaknem nyolcszáz munkakör között szerepel, amely korkedvezményre jogosít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában