Ország-világ

2007.07.23. 18:57

Európa elégedett a török eredményekkel

Tizenheten sérültek meg országszerte a hét végi összecsapásokban a választások közben

BAMA

Negyvenhét százalékkal a jelenleg is kormányzó iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nyerte meg az előrehozott török parlamenti választásokat. A szociáldemokrata Köztársasági Néppárt 21, a Nacionalista Cselekvés Pártja 14 százalékot szerzett a vasárnapi voksoláson.
Európa elégedettnek tűnik a választás kimenetelével: lenyűgöző győzelemnek nevezte az eredményt Recep Tayyip Erdogan régi-új kormányfőnek küldött gratulációjában José Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Barroso emlékeztetett: „Erdogan kormányfő személyes elkötelezettséget vállalt arra, hogy Törökország lankadatlanul közeledni fog az Európai Unió felé”. Ankara 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat.

Az új török kormánynak folytatnia kell azokat a reformokat, amelyeket az EU elvár Ankarától, ha Törökország csatlakozni akar – jelentette ki Olli Rehn, az EU bővítési biztosa. Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke megkönnyebbülésének adott hangot, mondván: sikerült elkerülni a török választásokon a szélsőségek felé való eltolódás veszélyét.

Az új szavazást a sikertelen államfőválasztás miatt írták ki Törökországban. Az ellenzék attól tartott, hogy a kormányzat az iránihoz hasonló, iszlám alapú rendszert vezetne be az országban – a választások napján kitört zavargásokban összesen 17-en sérültek meg. Z. M.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában