Ország-világ

2007.07.06. 18:25

Ismeretlen a fehérítés módszere

Veres: a feketegazdaság becsült összege mintegy 4000 milliárd forint

V.M.

„A feketegazdaság visszaszorítása elsősorban azért fontos a kormány számára, mert kutatói vizsgálatok szerint aránya a GDP-hez mérten jelenleg 17-18 százalék” – mondta tegnap Veres János. A pénzügyminiszter szerint a magyar bruttó hazai termék, azaz a GDP tavaly 23 560 milliárd forint volt, így a feketegazdaság becsült összege megközelíti a 4000 milliárd forintot. Veres a csempészetet, a jövedéki adó eltitkolását, a feketefoglalkoztatást, a termékhamisítást és a fogyasztóvédelmi jogszabályok megsértését sorolta fel a feketegazdaság legfontosabb területeiként.

„A feketegazdaság visszaszorítása elsősorban a társadalmi igazságosság megteremtése miatt szükségszerű, hiszen a be nem fizetett adók és járulékok többletterhe azokra hárul, akik legális módon fizetik az adókat” – fogalmazott a pénzügyminiszter, de semmilyen konkrétumot nem árult el, hogy milyen eredményre jutottak a gazdaság kifehérítésének kérdéseivel foglalkozó kormányülésen.

A kormány csak szavakban harcol a feketegazdaság ellen, tettével éppen a fekete gazdaság malmára hajtja a vizet – hangoztatta Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint csökkenteni kellene a munkát terhelő járulékokat csökkentésére, a kis- és középvállalkozások támogatásárára, a korrupció és a bürokrácia felszámolására van szükség.

V.M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában