Ország-világ

2007.07.18. 21:14

Kálmán és a Fidesz is befutó

Mind a Fidesz, mind pedig Kálmán László nyelvészprofesszor népszavazási kérdéseire igent mondott az Országos Választási Bizottság.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az OVB mind a hat kérdést hitelesítette
[/caption]Szerda este hitelesítette a választási bizottság mind a Fidesz, mind pedig Kálmán László nyelvészprofesszor népszavazási beadványát - így elvben mind a hat kérdésről tartható sikeres aláírásgyűjtés esetén referendum. Döntöttek arról, szavazásra bocsátható az a kérdés is, hogy az üzleti biztosítók ne kaphassanak szerepet az egészségbiztosításban az esetleges sikeres referendumot követő öt évig.

Az OVB szerda délután, öt órakor kezdődött ülésén a testület először arról vitázott, milyen körülmények között kerültek nyilvánosságra a nyelvész adatai. Bordás Vilmos, a Fidesz delegáltja elmondta: a beadványt azért kérte el pártja részére, hogy tanulmányozhassák, mikor és milyen körülmények között nyújtották be. Bordás közölte, a dokumentumot anélkül továbbította a Fidesznek, hogy megnézte volna. Halmai Gábor OVB-elnökhelyettes azt mondta: az indítványozó neve az eljárás ezen szakaszában nem tartozik a nyilvánosságra, még akkor sem, ha azt az OVB-határozathozatal után közzéteszik. Halmai szerint Bordás az adatok kiadásával egész egyszerűen bűncselekményt követett el. Kálmán neve az után került nyilvánosságra, hogy kiderült: a Fidesz népszavazási kérdéseinek benyújtásával közel egy időben ugyanazokban a témákban, de ellentétes megfogalmazással alternatív kérdéssor is beérkezett két héttel ezelőtt a testülethez.

A Fidesz szerda délután arra kérte az OVB-t, hogy ne folytassa azt a „színjátékot, amit az elmúlt kilenc hónapban, és ne engedjen utat a kormány zavarkeltő akciójának”. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője szerint a kormány „fél, sőt retteg a népszavazástól, ezért nemtelen eszközöket vetett be annak gáncsolására, gátolására”.

A népszavazásra felteendő kérdések mindkét beadvány esetében megfelelnek a formai kritériumoknak. Az OVB korábban már elfogadta a Fidesz kérdéseit, amelyeket az ellenzéki párt azért adott be ismét, mert együttesen kíván aláírásokat gyűjteni az OVB által később, az Alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntése után hitelesített másik hármas kérdéscsoportjával.

A Fidesz kérdései:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani? Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban? Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. július 15-ei állapot szerint hatályos, termőföldről szóló, 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

Kálmán László kérdései:

Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes, vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni? Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek? Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. július 15-ei állapot szerint hatályos, termőföldről szóló, 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén? Kálmán László kérdései: Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes, vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén? Az OVB mind a hat kérdést hitelesítette -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában