Ország-világ

2007.07.10. 18:06

Lelőtték a pakisztáni lázadók vezérét

Megölték a pakisztáni hadsereg katonái az iszlámábádi Vörös Mecsetet egy hete megszállva tartó hitszónokot, Abdul Rasid Gázi mollát. Az épületegyüttes ellen hétfő reggel indítottak támadást, miután egy héten keresztül hiába tárgyaltak a mecsetet megszálló szélsőséges iszlamistákkal.

BAMA

A katonaság nagy erőkkel kezdte meg a mecset visszavételét, délutánra legalább ötven szélsőséges és nyolc katona esett el, egy ötvenfős csoport pedig megadta magát. A kormányerők visszafoglalták a 75 helyiséges épület háromnegyedét, de az ostrom teljes befejezéséről lapzártánkig nem kaptunk hírt.

A konfliktus a múlt kedden kezdődött, amikor több száz radikális utcai megmozduláson követelte a pakisztáni kormány távozását, s a fundamentalista iszlám törvénykezés bevezetését. A kiérkező rendőrökre a lázadók tüzet nyitottak, majd a mecsetbe menekültek. Elbarikádozták magukat, a hírek szerint aláaknázták az épületet és élő pajzsként használták a több száz bentrekedt gyermeket és nőt. A túszok közül az elmúlt egy hétben sokakat elengedtek, ám a végső rohamkor is körülbelül kétszáz civilt tartottak fogva a szélsőségesek.

Célzott kivégzések terve és kivonulás

Drasztikus lépéseket, így terroristagyanús személyek esetében a mobiltelefonok, illetve az internet használatának betiltását, valamint az izraelihez hasonló célzott kivégzéseket javasolt a terrorizmus elleni harcban Wolfgang Scha:uble német belügyminiszter egy lapinterjúban. A terveket a szociáldemokrata párt több vezetője is a kormányhoz méltatlan javaslatnak nevezte. Míg Németország fokozná a terrorizmus elleni harcot, az Egyesül Államok lapértesülések szerint iraki kivonulást tervez. A New York Times szerint a Bush-adminisztráció vezető republikánus politikusok nyomására még a nyáron megkezdi a csapatkivonást az arab országból. A Fehér Ház cáfolja az értesülést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában