Ország-világ

2007.07.03. 17:23

Már a kormányfő asztalán a pozitív adóslista terve

Tóth M.

A miniszterelnök asztalán vannak azok a javaslatok, amelyek leegyszerűsítenék, illetve olcsóbbá tennék a lakossági ügyfeleknek a banki szolgáltatásokat. Az egyik legfőbb változtatás a pozitív adóslista bevezetése lenne, amit már régóta szorgalmaznak a bankok. A miniszternek átadott javaslat szerint ez úgy valósulna meg, hogy valamennyi hitelfelvétellel kapcsolatos adat kötelezően bekerülne a nyilvántartásba – mondta el érdeklődésünkre Gaál Gyula. Azt azonban már az ügyfelek dönthetnék el, engedik-e, hogy a bankok bepillanthassanak a rájuk vonatkozó adatokba.

A miniszterelnöki megbízott szerint jelenleg a pénzintézetek alapvetően minden ügyfelet magas kockázatúnak tartanak, mivel nincs arról információjuk, hogy a jövedelmükhöz képest milyen az eladósodottsági szintjük. Mint ahogy azt sem tudják, hogy az ügyfél rendesen fizeti-e a már korábban felvett hitelét. A pozitív adóslista megalkotása törvényi szabályozást igényel, s így legkorábban egy év múlva valósulhat meg.

A csoportos beszedési megbízások ügyintézése is egyszerűbb lenne. A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy az ügyfélnek annyi lenne csak a dolga, hogy bemegy az új bankjához és bejelenti, a jövőben az új számlájáról szeretné kiegyenlíteni a közüzemi díjakat. Az új pénzintézet pedig ezt jelezné a Giro Zrt-nek, a szervezet pedig erről értesítené a közüzemi szolgáltatókat. Ehhez azonban még informatikai fejlesztések szükségesek, vagyis a rendszer jövőre valósulhatna meg.
A tervek szerint megalkotnák az úgynevezett banki alapszámlát is. Ezt a kedvezményes banki szolgáltatást azok használhatnák, akik valamilyen juttatást (családi pótlékot, nyugdíjat, gyed-et) kapnak az államtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában