Ország-világ

2007.07.05. 10:37

Márió vagy Mária? (2.)

Elsőre igen egyszerűnek tűnik az az MSZP-s javaslat, amely lehetővé tenné a szülőknek, hogy második gyermekük nemét szabadon megválaszthassák. De tudunk-e a valós esélyekről és a kockázatokról?

Stanga István

Amint az az írásomra küldött kommentekből kiderült, sokakat érdekel (vagy ha úgy tetszik: érint) az az MSZP-s országgyűlési határozati javaslat, amely lehetővé tenné a pároknak, hogy második gyermekük nemét szabadon megválaszthassák. Bár egyesek – akárcsak az elképzelés ellen szóló ellenzéki pártok – úgy vélték, nem kell beavatkozni a természet rendjébe, többek szerint jó lenne, ha valóban élhetnének ezzel a lehetőséggel.

Az ügyben megszólalt egyébként Czeizel Endre orvos-genetikus is, aki egy vele készült beszélgetésben úgy vélte, a nemek aránya sem borulna fel, hiszen például Ausztráliában – ahol már engedélyezték ezt az eljárást – az érintettek majd száz százaléka ellentétes nemű gyermeket szeretne, mint a már meglévő. S persze, mindez a gyermekvállalási hajlandóságon is segített, mert – ismét a szakembert idézem – azokban az országokban, ahol legalizálták ezt a beavatkozást, húsz százalékkal több gyermek született.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű, s pontosan ennek okán gondoltam úgy, hogy visszatérek a témára. Hallottam ugyanis egy rádióbeli beszélgetést, amelyben egy immunológus-genetikus szólalt  meg a szocialisták elképzelése kapcsán, s amit elmondott, az jelentősen befolyásolhatja nem csupán az esetleges országgyűlési állásfoglalást, hanem (ltermészetesen csak akkor, ha elfogadják a javaslatot) a leendő szülők elhatározását is.

Nos, a professzor szerint az a technológia, ami napjainkban rendelkezésre áll, csak a valószínűséget növeli. Ennek lényege, hogy a spermiumban     dúsítják az X vagy Y kromoszómákat (ezektől függ, hogy fiú vagy lány jön-e világra), mivel elkülöníteni nem lehet azokat, s így elérik, hogy az arányuk az 50-50 százalékról 65-35-re változzon. Ám az a tény, hogy senki sem mehet tutira, kevésbé fontos ahhoz képest, hogy a dúsítási eljárás során nagy a valószínűsége a spermium károsodásának, genetikai hiba kialakulásának. (Arról nem is szólva, hogy az egész folyamat csakis mesterséges megtermékenyítés útján képzelhető el.)

Úgy gondolom, ahhoz, hogy valakik felelősen, a lehetséges esélyeket és kockázatokat is ismerve döntsenek arról, belevágnak-e az egészbe, a mostaninál sokkal részletesebb tájékoztatás szükséges. Ellenkező esetben ugyanis a gyermekvárás és -születés örömét a csalódás válthatja fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában