Ország-világ

2007.07.22. 18:06

Mobilposták után most mozgópatikákat akar a kormány

A tervezet szerint mobilpatikákban kizárólag gyógyszerész vagy szakasszisztens dolgozhat

Vég M.

„Mozgópatikák bevezetését tervezi a kormány, amelyek főként olyan településeken működnének, ahol nincs hagyományos gyógyszertár” – jelentette be tegnap Budai Bernadett. A kormányszóvivő hozzátette, az ötlet a gyakorlati megvalósítását úgy kell elképzelni, mint a mobilpostákat. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy megszüntetnék a gyógyszertárakat és helyettük lennének mozgópatikák. „A mozgópatika kifejezetten a már meglévő gyógyszertárak kiegészítése lenne, lefedve az ország egészét, lefedve azokat a településeket, ahol jelenleg  nincsenek, vagy nagy távolságban vannak egymástól a fix patikák” – mondta Budai Bernadett.

A tervezet szerint mobilpatikákban kizárólag gyógyszerész vagy szakasszisztens dolgozhat, csak ők árusíthatnák a készítményeket. A mozgó gyógyszertárban – amelyek az orvosi ügyelettel együtt tartanának nyitva – vény nélkül és receptre kapható gyógyszereket is lehetne venni, de fokozottan ellenőrzött szereket nem forgalmazhatnának.

„A kormány a kis posták után a kis gyógyszertárakat is be akarja zárni, így okozva újabb veszteséget a falvakban élő embereknek” – reagált Pesti Imre. A fideszes képviselő szerint a törvény újabb utat nyitna a korrupciónak, ugyanis azok az üzleti körök, melyeknek anyagi érdeke fűződik az elfogadásához, politikai kapcsolatban állnak az MSZP-SZDSZ kormánnyal.

Pesti emlékeztetett arra, hogy a patikaliberalizáció állítólagos célja az volt, hogy a kistelepüléseken élők is könnyebben juthassanak gyógyszerekhez, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy csak különböző multinacionális bevásárlóközpontok szereztek jogot gyógyszerárusításra a nagyvárosokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában