Ország-világ

2007.07.11. 06:11

Okos komfortindexet minden lusta sofőrnek!

Az index használata – néhány esetet kivéve – kötelező, ha a vezető irányváltásra készül. Sok autós mégis megfeledkezik a villogó használatáról. Azt, hogy a komfortindexet nekik találták-e ki, nem tudni, de tény, hogy a laza stílus kedvelői gyorsan ráharaptak az ötletes megoldásra.

ÁNT

A komfortindex rendszerint nem szerepel az extrák listáján. A legtöbb autós akkor találkozik vele, amikor olyan modellbe ül, ahol van ilyen. A lényege, hogy nem kell az indexkart erélyes mozdulattal a kívánt haladási irányba kattintani. Elég egy flegma pöccintés, és az irányjelző a megfelelő oldalon háromszor felvillan.

A komfortindex, mint az a nevéből is kiderül, a kényelmet fokozza: nem kell a kart visszaállítani alaphelyzetbe, nem fordulhat elő, hogy a szükséges nagyobb kormánymozdulatok híján egy előzés után kint marad az irányjelző. Persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy működtetése csak egy laza ujjmozdulatot igényel, így a lustábbak is nagyobb eséllyel villantgatják a narancssárga izzókat. Remélhetőleg ez a megoldás előbb-utóbb minden modellben feltűnik majd.

Az elektronika dolgozik helyettünk a gépkocsiban

A komfortindex csak az egyik kényelmi berendezés, amely könnyíti a vezető dolgát. Az élesedő versenyben minden gyártó igyekszik teletömni modelljeit intelligens rendszerekkel. Ilyen például az automata fényszóró is, amely a fényviszonyokhoz igazodva be-, illetve kikapcsol. Az esőérzékelős ablaktörlő berendezések megjelenésével újabb kezelőszervet felejthettek el a vezetők. A fényre sötétülő visszapillantó vagy a hangfelismerő indítás után pedig lassan szériatartozék a sebességtartó automatika, így a gáz- és a fékpedált is ritkábban kell taposni.

Az esőérzékelős ablaktörlő berendezések megjelenésével újabb kezelőszervet felejthettek el a vezetők. A fényre sötétülő visszapillantó vagy a hangfelismerő indítás után pedig lassan szériatartozék a sebességtartó automatika, így a gáz- és a fékpedált is ritkábban kell taposni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában