Ország-világ

2007.07.20. 06:19

Olasz radar az orosz helyett

A régi orosz eszközöket már csak rendkívüli esetben kell bekapcsolni.

F. G. K.

Befejezték a Békéscsaba mellett lévő új fürjesi radar tesztelését, tegnap mintegy nyolcvan szakember vett részt az értékelésen. Mostantól a brit-olasz technikával készült berendezéssel kémlelik Békéscsaba négyszáz kilométeres körzetében a légteret. Még mindig tart az ellenőrzés, de a régi orosz eszközöket már csak rendkívüli esetben kell bekapcsolni.

A Békés megyei radar része annak a rendszernek, amelyik Bánkúton már megépült és amihez Pécset kellene még bekapcsolni (Sólyom László köztársasági elnök minapi interjújában két újabb lehetséges helyszínről beszélt a Tubes helyett, de megnevezés nélkül. A sajtó Hármashegyre és a Tenkesre tippel.)

A nagyrészt NATO által fizetett eszköznek elsődleges feladata hazánk déli-délkeleti részének a légvédelme, légvédelmi felderítése. Az új olasz radar elektromágneses sugárzása töredéke a régi oroszénak. A szakértők szerint a berendezés még annyira rossz hatással sincs az emberi szervezetre, mint egy beszélgetés közben fülünkhöz tartott mobiltelefon.

Az új radarállomást Gulyás László, a fürjesi radarszázad parancsnoka mutatta meg Antonio Paone olasz szakértőnek és Szűcs Pál mérnök ezredesnek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában