Ország-világ

2007.07.24. 18:41

Olcsóbb kötszerek, hallókészülékek

A gyógyászati segédeszközök negyedéhez augusztustól olcsóbban juthatnak hozzá a betegek, miután felemelik az állami támogatás mértékét.

Bánky Bea

„800 ezer ember kerül könnyebb helyzetbe”, miután több mint 1200 gyógyászati segédeszköz OEP-támogatása növekszik augusztus 1-től, különböző mértékben – jelentette be tegnap Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Az Orvostechnikai Szövetség szerint ez kevés: hazánkban hárommillióan használnak valamilyen gyógyászati segédeszközt a lúdtalpbetéttől a kerekesszékig, a kötszerektől a hallókészülékig.

Még Molnár Lajos minisztersége idején, tavaly decemberben csökkentették ezeknek az eszközöknek az állami támogatását. „Különösen a krónikus betegek, a lábszárfekélyes, az égési sebű, valamint a súlyos vizeletvisszatartási gondokkal küszködő 300 ezer használó helyzete vált súlyossá” a gyártókat és forgalmazókat tömörítő szövetség szerint, mert az állami nadrágszíj-összehúzás előtt havonta 2-6 ezer forintot, azóta viszont 14-20 ezer forintot hagynak a patikákban, gyógyászati segédeszközöket áruló üzletekben.

Augusztustól egyes kötszerek OEP-támogatása 50-ről 70 százalékra, a nadrágpelenkáké 85-re, az inkontinenciabetéteké pedig 70 százalékra nő. Az ortopéd cipők esetében augusztustól a páciensnek nem a teljes ár felét, csak negyedét kell kifizetniük, egyedi méretvétel esetén a biztosító a költségek 85, illetve 95 százalékát állja. A gyerekek és fiatalok ingyen juthatnak digitális hallókészülékhez, a felnőtteknek pedig a teljes ár felét kell kifizetniük. Sztómazsákból 18 éven aluli gyerekeknek naponta hármat, felnőtteknek pedig kettőt rendelhet el a kezelőorvos. A korrekció másfél-kétmilliárd forintba kerül majd a minisztérium becslése szerint.

Az Orvostechnikai Szövetség alelnöke, Jóbai Zsolt szerint a felülvizsgálattal a szaktárca elismerte, hogy a betegek pénztárcája nehezen alkalmazkodott a dráguláshoz, ugyanakkor a gondok egy részét nem orvosolják. Példaként említette, hogy „jelenleg a fapados, 60-80 ezer forintba kerülő kerekesszékeket támogatja a biztosító, a korszerű, könnyű eszközök viszont legalább 400 ezer forintba kerülnek, ezekre az OEP csak 50 ezer forintos támogatást ad”.

A minisztérium nem tervezi, hogy lazít az ellenőrzéseken. Már csak azért sem, mert – mint Horváth Ágnes tegnap fogalmazott – akárcsak a gyógyszereknél, a gyógyászati segédeszközöknél is „meglepő mennyiségű felírást” tapasztaltak. Példaként megemlítette: „elég nehezen hihető, hogy egy olyan kötszert, amelyet a gyártó utasítása szerint három-négy napig kell a seben tartani, a jelentések szerint ötóránként cseréltek ki az orvosok a betegnek. Ezeket a felírási anomáliákat a biztosító szigorúbban fogja ellenőrizni” – tette hozzá.

Az Orvostechnikai Szövetség alelnöke szerint igenis indokolt lehet, hogy egy kötözés során a legnagyobb tapaszból négyet-ötöt is elhasznál a páciens. „Nálunk jellemzően akkor fordulnak az emberek orvoshoz, mikor a házi gyógymódok nem segítenek a lábszárfekélyen”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában