Ország-világ

2007.07.27. 06:11

Teli hassal, álomittasan csökken a teljesítmény

De jó is az ebéd utáni szunyókálás! A régiek tudták: teli hassal érdemes ledőlni kicsit. Mi pedig? Megpakoljuk a gyomrunkat, aztán nekiugrunk a munkának. Fittyet hányunk szervezetünk jelzéseire, az álmosságra, amely arra figyelmeztet, pihenésre van szükségünk.

Rados V.

A megemelkedett vércukorszint ugyanis befolyásolja az ébrenlétért felelős idegsejttípusok működését. „Ha jóllaktunk, el kell raktároznunk a felvett tápanyagot, felesleges további energiát fecsérelni az élelemszerzésre” – így Denis Burdakov, az University of Manchester tudóscsapatának vezetője. Hasonlóan nyilatkozik Olasz József belgyógyász. Hozzáteszi: „egy kiadós eszem-iszom után egészségtelen a fizikai munka, mert a vér a bélrendszer helyett az izmokba áramlik, akadályozva a nyugodt emésztést. De  teli hassal a szellemi teljesítmény is romlik.” Ha tehetjük, pihenjünk egyet ebéd után. Megéri, mert utána frissebben állunk vissza a gátra. Egyelőre ezt kevesen tehetik meg, de a jövő változást hozhat: a sziesztáról törvény születhet. Persze csak akkor, ha a témában kezdeményezett népszavazás sikeres lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában