Ország-világ

2007.07.01. 17:34

Terrorhétvége Európában

Tegnap válságos állapotban volt a glasgow-i repülőtér elleni támadás egyik elkövetője. A brit kormány a legmagasabb fokozatra emelte a terrorfenyegetettség szintjét.

BAMA

Vasárnap összesen három személyt vett őrizetbe a brit rendőrség a Londonban és a Skóciában megkísérelt merényletekkel összefüggésben, az észak-angliai Cheshire grófságban.

Ezzel ötre emelkedett a hétvégi londoni és glasgow-i események alapján őrizetbe vett személyek száma. Szombaton a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába egy Jeep Cherokee típusú terepjáróval ketten próbáltak behajtani a bejárat üvegajtaján át.

A kocsi fennakadt a kapun, és az ütközés pillanatában lángba borult. Sir William Rae, a területileg illetékes strathclyde-i rendőrség főparancsnoka szombaton késő este tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a támadáshoz használt jármű egyik utasa összeégett, és válságos állapotban van. Az illető kezelése közben gyanús szerkezetet találtak, ezért a kórházat, ahova bevitték, egy időre részlegesen kiürítették, és az eszközt biztonságos helyre szállították.

A rendőrségi vezető nem részletezte a gyanús tárgy mibenlétét, a BBC vasárnap hajnali értesülése szerint azonban öngyilkos merénylethez használatos, robbanószerrel töltött övről van szó. A BBC biztonságpolitikai szakértője azt is megtudta, hogy a terepjáróban nagy mennyiségű benzint és propángáz-palackokat is találtak, az előző nap Londonban felfedezett pokolgépeket ugyanezekből az eszközökből állították össze. Az egyetlen különbség az, hogy a londoni robbanószerkezetek jelentős mennyiségű szöget is tartalmaztak, a glasgow-i pokolgépből ez hiányzott. A BBC szakértője szerint ha a Jeep bejutott volna a zsúfolt repülőtéri utascsarnokba, és ott felrobban, annak több száz halálos áldozata lehetett volna.

A merényletkísérletek miatt hatalmas sorok alakultak ki vasárnap a nagyobb brit repülőtereken a biztonsági szigorítások miatt. A legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég – amely a Heathrow-t és a glasgow-i légikikötőt is működteti – vasárnap azt kérte, hogy az utasokat családtagjaik és barátaik ne kísérjék ki a repülőterekre, illetve ne menjenek ki eléjük.

A brit kormány még szombaton a legmagasabb, „kritikus” szintre emelte a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét. Ezt csak akkor rendelhetik el, ha a hírszerzés azonnali, súlyos károkkal fenyegető terrortámadásról ad jelentést, vagy ha az általános terrorveszély emelkedése ezt indokolja. A kritikus terrorriasztási szint lehetőséget ad a hatóságoknak az erőszakos kitelepítésekre is. Ennél nincs magasabb riasztási szint, ezt rendelték el legutóbb a 2005. július 7-i londoni metrórobbantások után is.

Vasárnap délután magyar idő szerint fél négykor kiürítették a New York-i John Fitzgerald kennedy repülőtér egyik terminálját is, mivel gyanús, magára hagyott csomagot találtak a biztonsági emberek.

Egyébként szombaton a spanyolországi Ibiza repülőterén okozott kisebb káoszt egy bombafenyegetés. A hatóságok támadástól tartva több ezer utast evakuáltak, miután előzőleg névtelenek azt közölték robbanószerkezetet helyeztek el. A tűzszerészek végül találtak egy gyanús csomagot, amelyet ellenőrzött robbantással megsemmisítettek. Később kiderült, hogy nem tartalmazott robbanószert. Az ETA június 5-én bejelentette, hogy felmondja az általa korábban vállalt tűzszünetet, azzal vádolva a kormányt, hogy nem hajlandó engedményeket tenni a békefolyamatban. Egyben arra figyelmeztetett, hogy ismételten „minden fronton aktív” lesz.

Irán bírálja Tony Blair kinevezését

Élesen bírálta vasárnap az iráni külügyi szóvivő Tony Blair leköszönő brit kormányfő közel-keleti különmegbízottá történt kinevezését. „Nem jó a megítélése, és nincs jó híre a térségben” – mondta Blairről Mohammed Ali Hoszeini. Szerinte Blair nem lesz képes pozitívan befolyásolni a közel-keleti eseményeket. A szóvivő ugyanakkor kedvezően nyilatkozott Blair utódjáról, és reményét fejezte ki, hogy Gordon Brown kormányzása alatt javulhat Irán és Nagy-Britannia viszonya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában