Ország-világ

2007.07.16. 06:02

Új virágkorát élheti a nád

A megújuló energiaforrások között színre lépett egy újabb biológiai eredetű tüzelőanyag, a nád. Többévi kutatómunka eredményeként jelenhetett meg ez az energiaforrás, mely akár mérföldkő is lehet a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A nádat eddig elsősorban építőanyagként vagy bútoralapanyagként ismertük. Felvételünkön egy nádszövetkészítő gépet látunk. Fotó: Banczik Róbert
[/caption]A hazai nemesítésű energianád a kertekből is ismert japánfű (Miscanthus) egyik nagy termetű – csaknem négy méter magas – változata. A termesztéssel foglalkozó Nád MPS-H Kft. igazgatója, Kiss Gábor a felmérések tapasztalatai alapján állítja, hogy a Magyarországon tatai fajta néven ismertté vált nád alkalmas olyan energiahordozók kiváltására, mint a szén, a kőolaj vagy a földgáz. Mostoha körülmények között is megél, egyszerűen termeszthető, és ami még fontos, jó áron is adható el. A program első lépéseként a társaság a közelmúltban elkezdte építeni mikroszaporító üzemét a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A nád ugyanis a mi éghajlatunkon nem szaporodik magról, úgynevezett szövettenyésztéssel termeszthető.

Ez a létesítmény Európa legnagyobb ilyesfajta üzeme lesz. Újabb építését is tervezik még, hogy az évi 25 ezer hektárnyi nádültetvény létesítéséhez kellő szaporítóanyagot termelhessenek. A biomasszát elsősorban villamos erőművekben tervezik elégetni, de a rendszer fejlesztésével biztosítani lehet intézmények vagy családi házak költségtakarékos, valamint környezetbarát energiaellátását is – a gázénál alacsonyabb áron. Az energianád előnye, hogy kiválóan bírja a szélsőséges időjárást, így a forróságot vagy akár a mínusz harminc fokot is. Szereti a gyorsan melegedő, laza talajokat, és a futóhomok, valamint a szikes talajok kivételével mindenütt termeszthető. Alacsony a tápanyagigénye, hosszú élettartamú, akár húsz évig is fenntartható. Jelentős kórokozója hazánkban nem ismert, és a vadak sem dézsmálják meg. A palánták az ültetés után két évig nagyobb odafigyelést igényelnek, a besűrűsödő állomány viszont már nem gyomosodik. A nádat tél végén, tavasz elején ajánlatos betakarítani. A vágást és a bálázást hagyományos szántóföldi gépekkel is el lehet végezni.

A termőre forduló ültetvényről hektáronként 20–30 tonna nádat lehet betakarítani, akár húsz éven keresztül. Egy tonna átvételi ára nettó 8 ezer forint körül van – mondta Lévay Tibor kereskedelmi igazgató. A kft. hosszú távú termeltetési szerződést kínál a gazdáknak. A nádtelepítéshez pályázat útján támogatás igényelhető, így a befektetés rövid időn belül megtérülhet. A kevésbé jó adottságú területeken az energianád termesztése jövedelmezőbb lehet a hagyományos szántóföldi növényekénél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában