Ország-világ

2007.07.14. 16:04

Veteránautók randevúja Budapesten

Nem mindennapi látványosságban volt része a budapesti Roosvelt téren bámészkodóknak szombaton, mikor begördültek a térre a Donau Masters autóverseny résztvevői

BAMA

Nem mindennapi látványosságban volt része a budapesti Roosvelt téren bámészkodóknak szombaton, mikor begördültek a  térre a Donau Masters autóverseny résztvevői. Az oldtimerek – azaz harminc évnél idősebb veterán autó –  három nap alatt gyűrték le a németországi Ulm és a magyar főváros közti több mint 1000 kilométeres távolságot, majd elpőbb a mogyoródi Hungaroringre látogattak, ezután pedig rendőri felvezetéssel érkeztek a Belváros szívébe. Idén újra megrendezdék a Duna-menti oldtimer túrát. A veteránautók felvonulásán ezúttal nyolcvan matuzsálemi korú, de makulátlan állapotú járgány vett részt. A Donau Masters túra szervezői a Duna-menti országok SOS Gyermekfalvait összesen 10 000 euróval támogatják.

A német autógyártás az öreg Mercedesek, BMW-k és Porschék képviselik, de szerepeltek a mezőnyben Alfa Romeók, Ferrarik és Fiatok Olaszországból, az angol modellek fényét pedig a szigetország zászlóshajói a Rolls Royce, a Triumpf, az Austin Haley és persze a Jaguar emelték. A mezőnyben két magyar csapat is indult:  Polgár Árpád műkereskedő és Schmidt Tünde egy Mercedes-Benz 300 SL modellel. A 300 SL coupé-t még 1956 márciusában rendelte Franz-Ferdinand zu Isenburg-Birstein herceg. Ő 1959-ben a legjobb barátjának, egy gumigyárosnak ajándékozta „Gullwinget”. 1959-től 2006-ig ennek a családnak a birtokában volt. A család 1985-től 1999-ig ideiglenesen a skót Auto-Motor Múzeumban helyezte el, melynek ezen időszak alatt a fő nevezetessége volt. Az 50 éves autót soha nem fényezték, teljesen eredeti állapotban volt látható a Roosevelt téren. A másik induló Janó P. Magdolna és Janó Péter egy 1959-es 300 SL roadster autóval vettek részt a versenyen. Ebből a típusból ez a jármű került elsőként magyar tulajdonba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában