Ország-világ

2007.11.30. 19:03

Életet menthet a robotmaci

Óvodás gyermekeken próbálták ki az életmentő robotmacit Skóciában: a kutatók nem csak gyerekek, de idős emberek társainak szánják az elektronikus játékállatokat.

T. G.

Robotmackót tesztelnek hamarosan Skóciában: az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztett játékszer folyamatosan kapcsolatban van gazdájával, és riasztja az egészségügyi személyzetet, ha változást észlel a beteg gyermek állapotában. A mackót a Massachusets Institute of Technology (MIT) kutatói fejlesztették ki: a hagyományos, közismert játékállatot szenzorokkal látták el. A kutatók közölték, hogy a játékmackót három hónapra „próbára bocsátják” Skóciában: azt tesztelik, hogyan működik a gyakorlatban. A BBC cikkéből kiderül: a tesztet követően egy helyi társaságot választanak ki, hogy továbbfejlesszék a hasznos játékot.

A kutatók szeretnék személyessé tenni a játékmacit: olyan technológián dolgoznak, mely lehetővé teszi, hogy az elektronikus játékszer válaszoljon az ölelésekre, és fel is ismerje a tulajdonosát, ha az a közelébe ér. A MIT kutatói kijelentették: a mackót nem csupán a fiataloknak szánják, hanem a gyermekek mellett az egyedülálló idős embereknek is. A tudósok a fejlesztés végcéljaként azt tűzték ki, hogy a játék képes legyen arra, hogy riassza az orvosokat, ha észleli, hogy tulajdonosa rosszul lesz. A továbbfejlesztésbe egy skót egyetem kutatóit is bevonják: az első modelleket óvodáskorú gyermekeknek mutatták be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában