Ország-világ

2008.01.26. 16:04

Ötkarikás játék a pipacsmintával

A magyar sportolónők pipacsmintában, a férfiak szürkében vonulnak majd be a pekingi olimpia nyitóünnepségén augusztusban. Makány Márta nem először tervezett formafuhákat.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Makány Márta divattervező úgy véli: elsősorban hordható ruhára volt szükség
[/caption]Alig hirdette ki a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy olimpikonjaink Makány Márta formaruháit viselik majd a nyári pekingi olimpián, a hazai divatkreátorok és stylistok közül rögtön többen bírálták a döntést. A bírálók szerint a magyar sportolók öltözete nem eléggé formabontó és a nemzeti színeket is kreatívabban használhatta volna a győztes kollekció tervezője.

Makány Márta divattervező úgy véli: elsősorban hordható ruhára volt szükség. Ami pedig a merészséget illeti, szerinte még mindig nagyon kevesen vállalják a mintás, hangsúlyos, tömegből kirívó darabokat, márpedig az olimpikonoknak tervezett pipacsmintás ilyen.
Mákány Márta nem először tervezett formaruhát. A Művészetek Palotájának és a BKV-nak is csinált már ruhákat. Azt mondja nem lebecsülendő feladat. Az benne a kihívás, hogy egy bizonyos kultúrkörön belül kell gondolkodni, ráadásul különböző alkatú, ízlésű és személyiségű embernek kell divatos, mégis hordható darabokat készíteni, hisz a funkcionalitás rendkívül fontos.

Nagyüzem tavasztól

Az augusztus 8-24-e között rendezendő ötkarikás játékokra induló csapat fogadalomtételét április 26-án tartják a Vígszínházban. Június 23-án, az Olimpia Napján ünnepség lesz a budapesti Olimpiák terén, a tatai edzőtáborban rendezendő csapatgyűlés kijelölt időpontja pedig július 19. Ezekre az eseményekre és magára a játékokra a MOB meghívja a miniszterelnököt, az államfőt és az Országgyűlés elnökét is.

Az olimpiai formaruha tervek alig két hét megfeszített munkájával készültek el. Az ötlet ugyanis, hogy nevezzenek a olimpiai ruhák pályázatán, az utolsó pillanatban jött. Éppen a pipacsminta adta az inspirációt. „Ez a vidám, színes anyag önmagáért beszél, egy párizsi kiállításon szerettem bele tavaly és azóta többször is eszembe jutott, hol tudnám használni – mondta Makány Márta. – Aztán beugrott az olimpiai formaruha-pályázat és egy hirtelen ötlettől vezérelve nekiláttam a munkának. Könnyen ment, mert nagy kedvem volt hozzá. Végignéztem az elmúlt két olimpia formaruháit, az olaszokét, a franciákét, a brazilokét és azt vettem észre, hogy mindegyik országé lezser és egyben elegáns is. Én is erre törekedtem, és úgy gondolom sikerült. Nagyon boldog voltam, hogy nyertünk.”

Kollekció százezer fölött

A ruhákra kiírt közbeszerzési pályázatra három cég jelentkezett, összesen nyolc kollekcióval. Végül Makány Márta ruhái nyerték az első és a második díjat is. A végső győztesről a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, valamint két olimpiai sportoló – Kovács Katalin kajakozó és Nemcsik Zsolt vívó – döntött. A kollekciót a Roland Divatház gyártja. Egy sportolónő kollekciója 129, egy férfié pedig 113 ezer forintba kerül.

Herczegnek a legjobb sem elég jó

Herczeg Zoltán stylist szerint a legjobb kollekciót választották ki a pályázaton. „Egy olyan terv szerepelt, ami matyó motívumokat használt, de azt is kékkel, meg sárgával, amit nem is értettem – mondta el. – Összességében azt mondhatnám, hogy a győztes munkán kívül elkeserítő volt az összes elképzelés. Olyan érzésem volt, mintha a tervezőik utoljára a kilencvenes évek elején láttak volna divatlapokat.” Makány Márta tervei azért tetszettek, mert a piros virágos alapanyagok legalább valamennyire a nemzeti karakterünkbe illettek és mozgalmasságot, életet vittek a női ruhába. Tetszik a férfi ruhák eleganciája és az anyagok minősége is. Legtöbbre azt az apró részlet értékelem, hogy Márta pici strasszokból rakta ki a címert a ruhákon. Ha rám bízták volna feladatot, biztosan a piros-fehér-zölddel variáltam volna és annak érdekében, hogy ne lehessen a magyar ruhát az olaszokéval összetéveszteni, sok kalocsai és matyó hímzést használtam volna. Összességében én sokkal színesebb és merészebb ruhákat adnék a sportolóinkra, hiszen az olimpia egy fiatalos, dinamikus esemény. Olyanokat, amikből ránézésre kiderül, hogy ők a magyar csapat, hiszen a küzdőtereken is nemzetek versenyeznek egymással – tette hozzá a tervező.

Herczegnek a legjobb sem elég jó Herczeg Zoltán stylist szerint a legjobb kollekciót választották ki a pályázaton. „Egy olyan terv szerepelt, ami matyó motívumokat használt, de azt is kékkel, meg sárgával, amit nem is értettem – mondta el. – Összességében azt mondhatnám, hogy a győztes munkán kívül elkeserítő volt az összes elképzelés. Olyan érzésem volt, mintha a tervezőik utoljára a kilencvenes évek elején láttak volna divatlapokat.” Makány Márta tervei azért tetszettek, mert a piros virágos alapanyagok legalább valamennyire a nemzeti karakterünkbe illettek és mozgalmasságot, életet vittek a női ruhába. Tetszik a férfi ruhák eleganciája és az anyagok minősége is. Legtöbbre azt az apró részlet értékelem, hogy Márta pici strasszokból rakta ki a címert a ruhákon. Ha rám bízták volna feladatot, biztosan a piros-fehér-zölddel variáltam volna és annak érdekében, hogy ne lehessen a magyar ruhát az olaszokéval összetéveszteni, sok kalocsai és matyó hímzést használtam volna. Összességében én sokkal színesebb és merészebb ruhákat adnék a sportolóinkra, hiszen az olimpia egy fiatalos, dinamikus esemény. Olyanokat, amikből ránézésre kiderül, hogy ők a magyar csapat, hiszen a küzdőtereken is nemzetek versenyeznek egymással – tette hozzá a tervező. Makány Márta divattervező úgy véli: elsősorban hordható ruhára volt szükség -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában