Ország-világ

2008.01.26. 16:04

Ötkarikás játék a pipacsmintával

A magyar sportolónők pipacsmintában, a férfiak szürkében vonulnak majd be a pekingi olimpia nyitóünnepségén augusztusban. Makány Márta nem először tervezett formafuhákat.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Makány Márta divattervező úgy véli: elsősorban hordható ruhára volt szükség
[/caption]Alig hirdette ki a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy olimpikonjaink Makány Márta formaruháit viselik majd a nyári pekingi olimpián, a hazai divatkreátorok és stylistok közül rögtön többen bírálták a döntést. A bírálók szerint a magyar sportolók öltözete nem eléggé formabontó és a nemzeti színeket is kreatívabban használhatta volna a győztes kollekció tervezője.

Makány Márta divattervező úgy véli: elsősorban hordható ruhára volt szükség. Ami pedig a merészséget illeti, szerinte még mindig nagyon kevesen vállalják a mintás, hangsúlyos, tömegből kirívó darabokat, márpedig az olimpikonoknak tervezett pipacsmintás ilyen.
Mákány Márta nem először tervezett formaruhát. A Művészetek Palotájának és a BKV-nak is csinált már ruhákat. Azt mondja nem lebecsülendő feladat. Az benne a kihívás, hogy egy bizonyos kultúrkörön belül kell gondolkodni, ráadásul különböző alkatú, ízlésű és személyiségű embernek kell divatos, mégis hordható darabokat készíteni, hisz a funkcionalitás rendkívül fontos.

Nagyüzem tavasztól

Az augusztus 8-24-e között rendezendő ötkarikás játékokra induló csapat fogadalomtételét április 26-án tartják a Vígszínházban. Június 23-án, az Olimpia Napján ünnepség lesz a budapesti Olimpiák terén, a tatai edzőtáborban rendezendő csapatgyűlés kijelölt időpontja pedig július 19. Ezekre az eseményekre és magára a játékokra a MOB meghívja a miniszterelnököt, az államfőt és az Országgyűlés elnökét is.

Az olimpiai formaruha tervek alig két hét megfeszített munkájával készültek el. Az ötlet ugyanis, hogy nevezzenek a olimpiai ruhák pályázatán, az utolsó pillanatban jött. Éppen a pipacsminta adta az inspirációt. „Ez a vidám, színes anyag önmagáért beszél, egy párizsi kiállításon szerettem bele tavaly és azóta többször is eszembe jutott, hol tudnám használni – mondta Makány Márta. – Aztán beugrott az olimpiai formaruha-pályázat és egy hirtelen ötlettől vezérelve nekiláttam a munkának. Könnyen ment, mert nagy kedvem volt hozzá. Végignéztem az elmúlt két olimpia formaruháit, az olaszokét, a franciákét, a brazilokét és azt vettem észre, hogy mindegyik országé lezser és egyben elegáns is. Én is erre törekedtem, és úgy gondolom sikerült. Nagyon boldog voltam, hogy nyertünk.”

Kollekció százezer fölött

A ruhákra kiírt közbeszerzési pályázatra három cég jelentkezett, összesen nyolc kollekcióval. Végül Makány Márta ruhái nyerték az első és a második díjat is. A végső győztesről a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, valamint két olimpiai sportoló – Kovács Katalin kajakozó és Nemcsik Zsolt vívó – döntött. A kollekciót a Roland Divatház gyártja. Egy sportolónő kollekciója 129, egy férfié pedig 113 ezer forintba kerül.
Makány Márta nemcsak azért lehet elégedett elmúlt éves teljesítményére, mert az ő kreációjában parádéznak majd a legjobb hazai sportolók Pekingben. Tavaly ő volt az egyetlen kelet-európai kiállító a világ legnagyobb esküvői és alkalmi ruha vásárán az olasz Si Sposán és egy különleges felkérést is elvállalhatott. "Szávay Ági Roland Garros- és Wimbledon-elődöntőt játszott a ruhámban és az általam javasolt pomponos zokniban. Ági nagyon megszerette a ruháimat és sokan kérdezgették tőle, hogy melyik cég gyárt ilyen nőies darabokat. Soha nem terveztem még sportruházatot és az is egy nagy öröm volt nekem, hogy így sikerült. Egyébként minden ruhára büszke vagyok, ha látom, hogy a viselőjének örömet okoz és magabiztosabb lesz tőle. Szerintem nem a ruha teszi az embert, de mindenkin sokat dob, ha ízlésesen öltözködik. Ízlésformálás terén mindenképp jó hatással van az országra, hogy egyre több nagy divatmárka jelenik meg és ezáltal elérhetőbbé vált a divat. Volt mit behozni, de jó úton haladunk, persze ehhez a nőknek is meg kell tanulniuk vállalni önmagukat és azt, hogy bátran hangsúlyozzák személyiségüket. Én nagyon szeretem, ha valaki az öltözetével is kifejezi magát. Szeretem a színeket és a merész formákat, megoldásokat. Nem az a típus vagyok, aki meglepődik, ha mondjuk egy férfi búvárfelszerelést húz az alkalmi öltözetéhez.”

Herczegnek a legjobb sem elég jó

Herczeg Zoltán stylist szerint a legjobb kollekciót választották ki a pályázaton. „Egy olyan terv szerepelt, ami matyó motívumokat használt, de azt is kékkel, meg sárgával, amit nem is értettem – mondta el. – Összességében azt mondhatnám, hogy a győztes munkán kívül elkeserítő volt az összes elképzelés. Olyan érzésem volt, mintha a tervezőik utoljára a kilencvenes évek elején láttak volna divatlapokat.” Makány Márta tervei azért tetszettek, mert a piros virágos alapanyagok legalább valamennyire a nemzeti karakterünkbe illettek és mozgalmasságot, életet vittek a női ruhába. Tetszik a férfi ruhák eleganciája és az anyagok minősége is. Legtöbbre azt az apró részlet értékelem, hogy Márta pici strasszokból rakta ki a címert a ruhákon. Ha rám bízták volna feladatot, biztosan a piros-fehér-zölddel variáltam volna és annak érdekében, hogy ne lehessen a magyar ruhát az olaszokéval összetéveszteni, sok kalocsai és matyó hímzést használtam volna. Összességében én sokkal színesebb és merészebb ruhákat adnék a sportolóinkra, hiszen az olimpia egy fiatalos, dinamikus esemény. Olyanokat, amikből ránézésre kiderül, hogy ők a magyar csapat, hiszen a küzdőtereken is nemzetek versenyeznek egymással – tette hozzá a tervező.

Herczegnek a legjobb sem elég jó Herczeg Zoltán stylist szerint a legjobb kollekciót választották ki a pályázaton. „Egy olyan terv szerepelt, ami matyó motívumokat használt, de azt is kékkel, meg sárgával, amit nem is értettem – mondta el. – Összességében azt mondhatnám, hogy a győztes munkán kívül elkeserítő volt az összes elképzelés. Olyan érzésem volt, mintha a tervezőik utoljára a kilencvenes évek elején láttak volna divatlapokat.” Makány Márta tervei azért tetszettek, mert a piros virágos alapanyagok legalább valamennyire a nemzeti karakterünkbe illettek és mozgalmasságot, életet vittek a női ruhába. Tetszik a férfi ruhák eleganciája és az anyagok minősége is. Legtöbbre azt az apró részlet értékelem, hogy Márta pici strasszokból rakta ki a címert a ruhákon. Ha rám bízták volna feladatot, biztosan a piros-fehér-zölddel variáltam volna és annak érdekében, hogy ne lehessen a magyar ruhát az olaszokéval összetéveszteni, sok kalocsai és matyó hímzést használtam volna. Összességében én sokkal színesebb és merészebb ruhákat adnék a sportolóinkra, hiszen az olimpia egy fiatalos, dinamikus esemény. Olyanokat, amikből ránézésre kiderül, hogy ők a magyar csapat, hiszen a küzdőtereken is nemzetek versenyeznek egymással – tette hozzá a tervező. Makány Márta divattervező úgy véli: elsősorban hordható ruhára volt szükség -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában