Ország-világ

2008.02.23. 17:01

A szerbek hiányolják a parlamenti székeiket

Parlamenti képviseletük megteremtését szorgalmazzák a magyarországi szerbek

mti

A kisebbségeknek sokkal nagyobb befolyással kell élniük sorsuk alakulásában, ezért az Országgyűlésnek biztosítania kell alkotmányos jogukat, a parlamenti képviseletet - foglalt állást a Szerb Országos Önkormányzat szombati budapesti közgyűlése, felhívva a törvényhozás figyelmét másfél évtizedes mulasztásos alkotmánysértésre.

A magyarországi szerbek érdekképviseleti szerve üdvözölte a II. Kisebbségi Kerekasztal által a hónap elején elfogadott, és a kisebbségi ombudsman által a kormánynak benyújtott koncepciót, amely javaslat a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza, de véleményük szerint az egyes részleteket még tovább kell gondolni.

A Szerb Országos Önkormányzat közgyűlésén jelen volt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, aki kijelentette: ha a kisebbségek parlamenti képviseletéről még a tavaszi ülésszakban nem kezdődik ötpárti egyeztetés, akkor 2010-ben sem indulhatnak kisebbségi szervezetek az  országgyűlési választásokon, így azt fogja kérni a Háztól, hogy módosítsák az Alkotmányt és a kisebbségi törvényt, vegyék ki belőle a kisebbségek erre vonatkozó jogait, és majd így számoljanak el az Európai Unió és a választópolgárok felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában