Ország-világ

2008.02.19. 18:19

Akkor sem vész el, ha lejár

Nem kell lemondani az üdülési csekkről, akkor sem, ha lejár. A csekkeket ugyanis meg lehet hosszabbítani, ha valaki nem tudja felhasználni addig az időpontig, ameddig érvényes.

Fábos Erika

A csekk olyan névre kiállított fizetőeszköz, amellyel turisztikai és wellness szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Fontos azonban, hogy csak a kiállítástól számított egy évig érvényes, vagyis addig lehet fizetni vele. Azt, hogy meddig lehet használni, minden csekken feltüntetik. Aki mégsem tudja felhasználni a kis füzetet a határidőig, az sem veszti el, hiszen a lejárat meghosszabbítható. Erre több lehetőség is van. Az egyik, hogy a csekk tulajdonosa felkeres egy olyan ügyfélszolgálati irodát, ahol foglalkoznak üdülési csekkel.

Ilyen minden megyeszékhelyen van, és szükség esetén a Tourinform irodák is segítenek. Ha nincs a közelben egyik sem, akkor levélben lehet intézni a hosszabbítást. Ilyenkor, a lejárat előtt levélben kell elküldeni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak a csekket névvel, címmel, jelezve, hogy a hosszabbítás költéségét vállalja az ügyfél. A hosszabbításért minden esetben fizetni kell: a becserélt csekkek értékének 10 százalékát kérik, hogy újabb egy évig fel lehessen használni a fizetési eszközt.

Fontos tudni, ha útnak indul

Sehol nem számolhatnak felárat az üdülési csekkes fizetésért. Vagyis nem kérhetnek csak azért több pénzt a szolgáltatásokért, mert üdülési csekkel egyenlítik ki a számlát. Jó tudni azt, hogy nem csak teljes árú, hanem kedvezményes jegyeket is lehet vele vásárolni: így diákjegyet, napi- vagy hetijegyet, családi kedvezményeket is igénybe lehet venni vele. Át nem ruházható – de az útitársak költsége fedezhető csekkel, sőt személyazonosság igazolására sem szólítható fel a csekk-tulajdonos, csupán egy aláírást kérhetnek tőle a vásárláskor, vagy a számla kiegyenlítésekor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában