Ország-világ

2008.02.21. 18:15

Amőba: százmilliós adósság?

Lemondott az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) kuratóriumi elnöki tisztéről Horváth Lóránt; távozását azzal indokolta, hogy nem kapott segítséget az alapítvány pénzügyeinek rendezéséhez. A miniszterelnök blogja is elköltözik az oldalról. Az Index csütörtökön azt írta, az Amőbának 100 millió forintos adóssága van.

MTI

Horváth Lóránt az MTI megkeresésére közölte: január 1-től lemondott a kuratóriumi elnöki posztjáról. Lemondása indokairól annyit mondott, hogy hosszú ideje érezhető volt a szocialista párt és a miniszterelnök elfordulása az Amőba mozgalomtól. Hozzátette: nem kapott segítséget ahhoz, hogy az alapítvány tartozásait rendezni tudja. Kérdésre válaszolva megjegyezte: nem nyilatkozhat arról, mekkora hiány halmozódott fel az Amőbánál.

A volt kuratóriumi elnök azt mondta, a Bázis Holding Zrt. eladását ő kezdeményezte, de az adásvétel részleteiről nem tud beszámolni, mert azok üzleti titoknak minősülnek, így azt sem mondhatja meg, kinek adta el. Horváth Lóránt tavaly augusztustól volt a cég kizárólagos tulajdonosa. Budai Bernadett az MTI érdeklődésére megerősítette: a miniszterelnök blogja a kapcsolat.hu portálra költözik, amelyet a Táncsics Alapítvány működtet.

Az Index internetes portál a nap folyamán arról számolt be, hogy 100 millió forintos hiány halmozódott fel az Amőbánál. A baloldali alapítvány gazdasági hátországát működtető Bázis Holding Zrt.-nél tulajdonosváltás is volt, a céget Egri Tamás vette meg. Az internetes lap szerint Egri Tamás a Puch László MSZP-pénztárnokhoz közeli cég, a Horizont Zrt. egyik kistulajdonosa.

Az Amőbát Gyurcsány Ferenc 2005 februárjában Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével és Hiller Istvánnal, az MSZP akkori elnökével hozta létre. Gyurcsány Ferenc akkor az Amőbát olyan fiatal baloldaliak közéleti társasjátékaként jellemezte, akiknek a többsége korábban nem vett részt a politikában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában