Ország-világ

2008.02.14. 12:59

Az egészségbiztosítási törvény kettészakíthatja a társadalmat

A kevésbé jómódúak belekényszerülnek az alacsonyabb minőségű ellátási rendszerbe

mti

Az egészségbiztosítási törvény módosítása következtében kettészakadhat  a magyar társadalom, az egészségbiztosítási pénztárak választásának lehetősége pedig tovább mélyíti a gazdagok és a szegények közötti szakadékot - vélekedett Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az evangélikus püspök kifejtette: azzal, hogy többszintű lesz az egészségellátás, és az emberek választhatnak különböző árszínvonalú biztosítási csomagok között, a kevésbé jómódúak belekényszerülnek az alacsonyabb minőségű ellátási rendszerbe.

Az egészségbiztosítás rendszerének megváltoztatása kapcsán kijelentette: "a közös nemzeti akarat teljesítése és a jövőnk érdekében másként kellett volna tennie a többségnek a Parlamentben."

A módosított törvény véleménye szerint "akár elismerik, akár nem, nem sok idő múlva egy liberalizált, piacközpontú biztosítási rendszer felé nyitja meg az utat", illetve az nem más, mint az e rendszer felé tett "első lépés".

Az evangélikus püspök kifejtette: "az elmúlt évek tapasztalata alapján, amikor egy lépést megtettek a liberális, ellenőrizetlen piacgazdaság hívei, abból mindig következett a többi is".

A református egyház parlamenti képviselőknek a törvénymódosítás kapcsán írt levelére reagálva elmondta: "véleményem szerint nem kellene ilyen módon, levélben megkeresni a parlamenti képviselőket". Hozzátette, hogy ebben az ügyben az egyház vezetőivel a hétvégén egyeztetnek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában