Ország-világ

2008.02.07. 12:42

Baden-Württemberg együtt lobbizna Magyarországgal

Baden-Württemberg együtt lobbizna Magyarországgal az Európai Bizottságnál a gépkocsik szén-dioxid kibocsátásának szabályozásáról - mondta Günther Oettinger, a németországi tartomány miniszterelnöke szerdán Budapesten.

BAMA

Az elkövetkező időszakban az Európai Bizottság egyik fontos projektje a gépkocsik szén-dioxid kibocsátásának csökkentése lesz. Szeretnénk, ha a bizottság differenciáltan kezelné a kérdést és különbséget tenne a kisebb és nagyobb méretű járművek között. Bízunk benne, hogy Magyarországgal közösen tudunk ennek érdekében fellépni - mondta Günther Oettinger a Gyurcsány Ferenccel tartott közös  sajtótájékoztatóján. A két miniszterelnök kiemelte: Baden-Württemberget és Magyarországot szoros gazdasági kapcsolatok kötik össze. Gyurcsány Ferenc szerint egyre inkább arra kell koncentrálni, hogy az autóipari nagyvállalatok együttműködésétől a kis- és  középvállalkozások tudományos együttműködése felé mozduljanak a  kapcsolatok.
A magyar kormányfő azt mondta, az elmúlt időszakban egyetlen kényes kérdés vetődött fel a német-magyar kapcsolatokban, ez pedig a  szemétügy.

A nagy mennyiségű hulladék több mint felét már visszaszállították Németországba "egy nagyon korrekt  együttműködésnek köszönhetően" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Günther Oettinger ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: a szemétiparnak is be kell tartania az előírásokat, aki megszegi a  törvényt, az ellen az államnak fel kell lépnie. A Németországból hozott illegális szemét lerakására 2006  decemberében derült fény, akkor több száz tonna bálázott szemétre  bukkant a környezetvédelmi hatóság az Alföldön. A Baden-Württemberg és Bajorország tartományokból származó szemét visszaszállítását 2007 júniusában kezdték meg. Gyurcsány Ferenc 2007. augusztus 21-én Angela Merkel német kancellár  segítségét kérte, hogy mihamarabb vigyék vissza Németországba a  szemetet. Ezt követően, 2008. január közepén, csaknem két tonna újabb  német szemetet találtak egy fuvarozó cég telephelyén Makón, ami  miatt a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése ügyében nyomozást  rendelt el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában