Ország-világ

2008.02.25. 18:48

Békéscsabai férfi lenne az OTP vezérének egyik zsarolója?

A több százmillió forintos sikkasztásért korábban perbe fogott békéscsabai Gubuznai Zoltán, Simicska Lajos korábbi APEH-elnök informatikai tanácsadója az egyik gyanúsítottja a Népszava szerint a Csányi Sándor OTP-vezér elleni zsarolásnak.

Cs. B.

Gubuznai és két társa a gyanú szerint 12 és fél milliárd forintot követelt az OTP elnök-vezérigazgatójától. A bankárt egy ingatlanberuházás — a Bankcenter építése — kapcsán keletkezett, állítólagosan terhelő iratokkal próbálták zsarolni. Az már korábban kiderült, Gubuznai 1999-ben és 2000-ben adózók százainak az adatait töltötte le törvénytelenül. A feltételezések szerint a békéscsabai férfi által kimentett akták alapján másokat is zsarolhatott a bűnbanda. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) súlyos fenyegetéssel elkövetett, 50 millió euró értékű zsarolás miatt indított eljárást ellenük, egyelőre csak Csányi Sándor esete kapcsán.

Rendőrségi forrásból lapunk úgy értesült, hogy Gubuznai ellen csődbűntett miatt — az Allied Investment nevű brókercég csődbe vitelében játszhatott szerepet — Békés megyében kezdődött a rendőrségi eljárás, még azelőtt, hogy Simicska munkatársa lett. Aztán Budapestre került az ügy, és a Népszava szerint Gubuznai ellen már több százmillió forintos csalás és sikkasztás ügyében büntetőper is folyik. A befektetőket a ’90-es években összességében 400 millió forinttal csapták be. Ebből mintegy 300 milliót róttak a vádlottak terhére. Gubuznai, mint békéscsabai irodavezető — a vád szerint — egymaga százmillió forintnál is magasabb összeg eltüntetésében működött közvetlenül közre. A nyomozás 1998-ban indult, a 2004-ben kezdődött bírósági tárgyalássorozatnak még mindig nincs vége. Rendőrségi forrásból úgy tudjuk, hogy a rendszerváltásig Gubuznai az állambiztonságnál dolgozott.

Továbbra is három főt – nem négyet, mint felröppent a híre – gyanúsít a rendőrség azzal, hogy megzsarolták az OTP első emberét. A három gyanúsított előzetes letartóztatásban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában