Ország-világ

2008.02.16. 06:00

Brutális számlák: percenként 37 ezer forint!

Veszélyes lehet a külföldi mobil internetezés, pár perc alatt néhány nagyobb fájl letöltésével simán százezer forint felé tornászhatjuk hó végi számlánkat. Az Unió ultimátumot adott: vagy drasztikusan csökkentik az áraikat a szolgáltatók, vagy saját maga fogja megszabni azokat.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Akár 37 ezer 500 forintot is kifizethet egy magyar mobil előfizető egy egyperces külföldi internetezésért fotó: AFP
[/caption]Akár 37 ezer 500 forintot is kifizethet egy magyar mobil előfizető egy egyperces külföldi internetezésért – figyelmeztet egy telekommunikációs tanácsadással foglalkozó cég. Bedő Erik, a SciamuS Kft. ügyvezetője elmondta, hogy azután kezdték el vizsgálni a külföldi tarifákat, hogy több ügyfelük panaszkodott arra, hogy több százezer forintos adatszámlát kapott, miután Európában internetezett. A csúcstartó egy olyan ügyfelük, aki gyanútlanul barangolt a világhálón skandináviai üzleti útja alatt, majd nettó 900 ezer forintos számla várta itthon az adatroaming után. A csillagos eget súroló számlák annak köszönhetők, hogy miközben több szolgáltató „akciósan” 2000 és 3000 forint közötti összegért 5 gigabájt belföldi forgalmat tesz lehetővé, addig Európán belül egy megabájtnyi adat letöltése is 1000 és 2500 forintba kerülhet (egy gigabájt 1024 megabájt). Így fajlagosan kétezerszer-ötezerszer drágább külföldön mobilinternetezni, mint Magyarországon. Az alacsonyabb ár, a megabájtonkénti 1000 forint arra vonatkozik, ha a mobilszolgáltatónk által preferált külföldi hálózatot használjuk az internetezésre, másik hálózat használata esetén érheti el az adatforgalmi díj a 2 ezer 500 forintot.

Ha hozzávesszük azt, hogy a szélessávú mobilinternetes hálózatok zöme legalább 2 Mbit/s letöltési sebességre képesek, kiszámolható, hogy percenként 15 megabájtot tudunk letölteni. Ami 2500 forintos adatforgalmi díj mellett 37 500 forintos percdíjat jelent. „Ha külföldön vagyunk és megnyitunk egy négy megabájtos e-mailt a mobilkészülékünkön vagy a laptopunkon, az már magában tízezer forintunkba kerül. Ha pedig tévedésből letöltünk egy 30 megabájtos Windows frissítést, azért már 75 ezer forintot is kifizethetünk” – szemléltette lapunknak a horribilis díjakat Bedő Erik. Véleménye szerint a külföldön történő mobilinternetezésnél az is problémát jelent, hogy szinte lehetetlen előre kiszámolni a költségeket, mert nem tudhatjuk, hogy éppen mennyi forgalmat jelent egy honlap, vagy egy fájl letöltése. Már az Európai Unió illetékesei is felfigyeltek az aránytalanul magas tarifákra. Viviane Reding távközlési biztos a héten ultimátumot adott a mobilszolgáltatóknak: vagy drasztikusan csökkentik az adatroamingdíjakat, vagy július elseje után az unió fogja megszabni

Kérjen kölcsön bárkitől az interneten!

Új közösségi honlap indult, amelynek lényege, hogy a tagok világszerte bankok és egyéb pénzintézetek nélkül kérhetnek kölcsönt egymástól vagy nyújthatnak hitelt társaiknak. A kölcsön feltételeiről az érintettek állapodnak meg egymással, a honlapnak csupán egy minimális sikerdíjat kell kifizetni. A www.leboca.com oldalon 50 és 1000 euró közötti összegben lehet üzletelni.

azokat. És hogy nem üres fenyegetésről van jól bizonytítja, hogy tavaly nyáron már beavatkozott hasonló helyzetben az EU, amikor a beszéd roaming, azaz a külföldi telefonálás díjainak szabott felső korlátot.

Az Európai Bizottság (EB) elvárásai szerint a szolgáltatóknak minden előfizető figyelmét határozottan fel kell hívniuk arra a tényre, hogy a külföldi mobilinternetért lényegesen nagyobb összegeket kell fizetniük. Másrészt minden szolgáltatónak be kell vezetnie július elsejéig legalább egy olyan kedvezményes árú tarifacsomag-kiegészítést, amely lehetővé teszi, hogy a hazaival teljesen egyező díjért cserébe internetezhessen az előfizető külföldön is. Lapunk megkereste a szolgáltatókat is, amelyek úgy tűnik, hogy elébe mennének az EB fenyegetésének. A Vodafone múlt pénteken jelentett be, hogy 45 százalékkal csökkentik az Unión belüli roaming tarifáikat. A hét közepén pedig a nemzetközi T-Mobile tett hasnló ígéretet, hogy nyárig az Unió egész területén csökkenti adatroaming díjait, amely 2 euró (kb 520 forint) lesz megabájtonként.

Mit tehetünk az irreális percdíjak ellen?

Először is ha lehet, külföldön ne használjuk mobilinternetet, inkább keressünk WiFi elérési pontokat, akkor is, ha ezek fizetősek. Ha mégis szükség van a 3G adatkapcsolatra, akkor válasszuk mindig a preferált hálózatot, ahol elérhető. Figyeljünk az adatkártya forgalmi mérőjére. Bár ez nem minden esetben pontos, de jó közelítést ad a forgalomról. Kerüljük a felesleges böngészést az interneten! E-mail fiókunkat állítsuk be úgy, hogy a nagyobb e-maileket (50 – 100 kbyte felett) ne töltse le automatikusan. Kapcsoljuk ki az automatikus frissítéseket, vírusadatbázis bővítéseket, illetve más, forgalmat generáló szoftvereket. Kerüljük a nagy fájlok küldését, ne küldjünk képeket, mellékleteket, ha nem muszáj.

Németh Márk Mit tehetünk az irreális percdíjak ellen? Először is ha lehet, külföldön ne használjuk mobilinternetet, inkább keressünk WiFi elérési pontokat, akkor is, ha ezek fizetősek. Ha mégis szükség van a 3G adatkapcsolatra, akkor válasszuk mindig a preferált hálózatot, ahol elérhető. Figyeljünk az adatkártya forgalmi mérőjére. Bár ez nem minden esetben pontos, de jó közelítést ad a forgalomról. Kerüljük a felesleges böngészést az interneten! E-mail fiókunkat állítsuk be úgy, hogy a nagyobb e-maileket (50 – 100 kbyte felett) ne töltse le automatikusan. Kapcsoljuk ki az automatikus frissítéseket, vírusadatbázis bővítéseket, illetve más, forgalmat generáló szoftvereket. Kerüljük a nagy fájlok küldését, ne küldjünk képeket, mellékleteket, ha nem muszáj. Kérjen kölcsön bárkitől az interneten! Új közösségi honlap indult, amelynek lényege, hogy a tagok világszerte bankok és egyéb pénzintézetek nélkül kérhetnek kölcsönt egymástól vagy nyújthatnak hitelt társaiknak. A kölcsön feltételeiről az érintettek állapodnak meg egymással, a honlapnak csupán egy minimális sikerdíjat kell kifizetni. A www.leboca.com oldalon 50 és 1000 euró közötti összegben lehet üzletelni. Akár 37 ezer 500 forintot is kifizethet egy magyar mobil előfizető egy egyperces külföldi internetezésért fotó: AFP -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában