Ország-világ

2008.02.15. 13:18

Ciprusi elnökválasztás az újraegyesítés reményével

Elnökválasztást rendeznek vasárnap Cipruson. Az 1974 óta kettéosztott sziget történetének legnyitottabb szavazás, s első számú tétje az újraegyesítés kérdése.

BAMA

A ciprusi görögök ügyét konzekvensen képviselő jelenlegi elnöknek, Tászosz Papadopulosznak lejár a mandátuma. Ennek ellenére továbbra is élvezi a jobbközép Demokrata Pártból (DIKO) és a szociáldemokrata EDEK-ből álló kormánykoalíció támogatását. Ellenfelei: Demetrisz Krisztofiasz képviselőházi elnök, a kommunista Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártjának (AKEL) elnöke, és Jannisz Kaszulidesz korábbi külügyminiszter, őt a jobboldali Demokratikus Tömörülés (DISZI) támogatja. A két kihívó egyaránt a ciprusi törökök felé nyitás hívei. Elemzők szerint az elnökjelöltek esélye gyakorlatilag egyforma, egyaránt szerint 30 százalék körüli eredményre számíthatnak. Közel 516 ezer szavazó járul majd az urnákhoz.

Pambosz Papajeorjíu egyetemi kutató szerint olyan szoros a verseny, hogy az már a közvélemény-kutatók rémálma, mert így alig lehet előrejelzéseket készíteni. A külföldön tanuló több ezer ciprusi diák (az összes szavazó négy százaléka) véleménye egyelőre ismeretlen a kutatók előtt. Ők ingyen repülőjegyet kapnak ahhoz, hogy hazatérjenek szavazni. Ilyen kis különbség mellett minden szavazat számít vasárnap. Azután a pártok majd szövetségeket kötnek és alkudozásokba bocsátkoznak a február 24-i második forduló előtt - mondja Papajeorjíu.

Ciprus északi része 1974-ben került török megszállás alá, azután, hogy a görög többség jobboldali körei az akkori athéni katonai kormányzat támogatásával puccsot szerveztek a szigetország Görögországhoz csatolásának céljával. A konfliktus megoldása fontos feltétel ahhoz, hogy eredményesek lehessenek Törökország európai uniós csatlakozási törekvései. Jelenleg csak a görög közösség nemzetközileg elismert állama tagja az Európai Uniónak, a sziget török része, a nemzetközileg el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában