Ország-világ

2008.02.19. 16:18

Csak jövő januártól nyílhat meg a gázpiac

A magyar gázpiac teljes egészében 2009. január elsejétől nyílhat meg – mondta kedden Zarándy Tamás, a gazdasági tárca főosztályvezető-helyettese az Institute for Internatinal Research konferenciáján. A korábbi tervek szerint a teljes piacnyitás már 2008. július elsejétől valósult volna meg.

BAMA

A parlament előtt lévő új gáztörvény javaslatát azonban várhatóan március végéig elfogadják, és a törvény 2009. január elsején léphet hatályba teljes egészében. A lakosságnak már most is van lehetősége a szabadpiacon földgázt vásárolni, de a teljes piacnyitással az eddigi közüzemi szolgáltatás megszűnik. A lakosság, illetve a háztartási fogyasztókhoz hasonló felhasználók az Egyetemes Szolgáltatóktól (ESZ) szerezhetik be a földgázt, ha nem akarnak a szabadpiacra lépni. Amennyiben a törvényjavaslaton ebben a kérdésben nem változtatnak, akkor a távhőtermelők 2009. december 31-ig az Egyetemes Szolgáltatótól vásárolhatnak földgázt. Az ESZ által kínált földgázszolgáltatás árát a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. A fogyasztói árban az ESZ árrése hatósági ár lesz, és a rendszerhasználati díjat továbbra is hatóság határozza meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában