Ország-világ

2008.02.29. 18:45

Csak türelem, ha nő a sor

Nem lehet többé fizetni az egy- és kétforintosokkal. Mától nullára vagy ötre végződik az összes számla. A megmaradt aprókat a bankokban és a postán még fél évig be lehet váltani. A pénztáraknál torlódások is lehetnek.

Németh Márk - Vizer Helga

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Mivel a pénztárosoknak a vásárlások végösszegének kerekítését eleinte fejben kell végezniük, munkájuk előreláthatóan lassulni fog
[/caption]Szombattól nem lehet többé fizetni az egy- és kétforintos érmékkel. A Magyar Nemzeti Bank tavaly ősszel döntött úgy, hogy bevonja a legkisebb aprókat, mert drága volt az előállításuk, és mert alacsony értékük miatt nem szívesen használták azokat az emberek. Mivel a mai naptól az ötforintos a legkisebb pénznem, hozzá kell szokni a nullára és az ötre végződő számlákhoz. A parlament által múlt hétvégén elfogadott kerekítési szabályok értelmében a boltosoknak, kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, csak a számla végösszegét kell majd kerekíteniük öttel osztható számra.

Mivel a pénztárosoknak a vásárlások végösszegének kerekítését eleinte fejben kell végezniük, munkájuk előreláthatóan lassulni fog. „A hétvégén emiatt hosszabb sorokra lehet számítani a boltokban” – hívta fel a figyelmet közleményében Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Emiatt a Szövetség előre is türelmet és megértést kér a vásárlóktól. Bár fizetni már nem lehet a legkisebb aprókkal, az előkerülő érméket továbbra sem kell a kukába dobni. A készpénzforgalomból kivont fizetőeszközt a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben valamint a posta fiókjaiban még legalább fél évig be lehet váltani, utóbbi helyen korlátlanul és ingyenesen cserélik be az érméket. A jegybank pedig egészen 2013. március 1-ig fogadja a forintokat.

Így kell szombattól kerekíteni

– az 1-re, 2-re végződő összegeket lefelé 0-ra – a 3-ra, 4-re végződő összegeket felfelé 5-re – a 6-ra, 7-re végződő összegeket lefelé 5-re – a 8-ra, 9re végződő összegeket felfelé, 0-ra Fontos: a számla végösszegét kell kerekíteni!

– a 3-ra, 4-re végződő összegeket felfelé 5-re

– a 6-ra, 7-re végződő összegeket lefelé 5-re

– a 8-ra, 9re végződő összegeket felfelé, 0-ra

Fontos: a számla végösszegét kell kerekíteni! Mivel a pénztárosoknak a vásárlások végösszegének kerekítését eleinte fejben kell végezniük, munkájuk előreláthatóan lassulni fog -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában