Ország-világ

2008.02.10. 10:51

Előzetes megállapodás az írókkal Hollywoodban

Befejeződhet a november 5-e óta tartó hollywoodi írósztrájk, miután megállapodás született szombaton a forgatókönyvírókat képviselő szakszervezet és a stúdiók között. A konfliktust az interneten forgalmazott produkciók utáni részesedés körüli vita robbantotta ki.

BAMA

Az Amerikai Írók Céhe (WGA) e-mailben értesítette 10.500 tagját a fejleményekről. Legutóbb 1988-ban tartottak hasonló megmozdulást, ami akkor 22 hétig tartott. A mostani sztrájk megbénította televíziós műsor gyártását és veszélybe került az amerikai filmipar központi eseményének, az Oscar-gálának a megrendezése is. Erre a február 24-i eseményre egyébként az Amerikai Filmakadémia már vészforgatókönyvet is kidolgozott. „A megállapodás nem tökéletes és nem is olyan, amilyent az írók a sok kemény munka és lemondás után megérdemelnek, de a sztrájk sikerrel járt” - közölte Patric Verrone és Michael Winship, a WGA nyugati és keleti parti elnöke.

Az előzetes megállapodás azokról a számítási képletekről szól, amelyek alapján az írók az internetes forgalmazás után bevételhez jutnak. Az íróknak betekintésük lesz a szerződésekbe és a pénzügyi adatokba, hogy ellenőrizhessék a formulák betartását, s érvényesítették az „amikor nekik fizetnek, nekünk is fizetnek” elvét.

Becslések szerint eddig Hollywood dolgozói eddig 650 millió dollár bértől estek el, s a filmes és tévés ipar leállása több mint 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott a helyi gazdaságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában