Ország-világ

2008.02.28. 10:50

Elutasították a Hankook szakszervezet-ellenes beadványát

A Fővárosi Ítélőtábla a gumigyár fellebbezése után foglalkozott a szakszervezeti üggyel. A bíróság szerint a Hankooknak nincs fellebbezési joga.

FH

Elutasította a Hankook Tire Magyarország Kft. beadványát a Fővárosi Ítélőtábla. A VDSZ Dunaújváros Gumigyártók Szakszervezetét a Fővárosi Bíróság jegyezte be júniusban a VDSZ jogi személyiségű szervezeti egységeként, de a gyár megtámadta ezt.

A Fővárosi Bíróság augusztus 31-én elutasította a keresetet, ám a Hankook a Fővárosi Ítélőtáblához fordult. Az ítélőtábla február 14-én hozta meg a határozatot, 21-én emelkedett jogerőre, a szakszervezet csütörtökön reggel kapta kézhez a döntést.

Az ítélőtábla szerint a Hankooknak nincs fellebbezési joga, mert az első fokú bírósági végzés nem vonatkozik rá. A szakszervezet működési területe, a tagok munkahelye, a munkáltatói érdekek nem jogosítanak fellebbezésre. Ezt tartalmazza az ítélőtábla határozata, amely elutasítja a koreai cég beadványát.

A határozat azt bizonyítja, hogy a szakszervezet Magyarországon független, és alkotmányos jog szakszervezetet alapítani - mondta a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének képviselője.

Az ítélet azt jelenti, hogy a Dunaújvárosi Hankook Tire Magyarország Kft.-nek tárgyalni kell a szakszervezettel a kollektív szerződésről, mivel a cég korábban úgy vélte, nem bizonyított, hogy a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke, Székely Tamás jogosult a gyár dolgozóinak képviseletére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában