Ország-világ

2008.02.22. 17:56

Eszterházy-tortát kapott Esterházy Moszkvában

Egy moszkvai cukrászdában készült, hatalmas Eszterházy-tortával köszöntötték Esterházy Pétert, az egyik legnagyobb élő magyar írót.

BAMA

Az édességre kellett először csokoládéval a nevét felírnia, és csak utána kezdődhetett a dedikálás. A jelenet az író Harmonia Caelestis című regénye orosz fordításának bemutatóján zajlott le. A családregényről, amely a magyar történelem egyfajta foglalata is, Jevgenyij Popov orosz író kijelentette: be fog épülni az orosz irodalomba. A művet Vjacseszlav Szereda fordította le.

Az orosz Állami Idegennyelvű Könyvtár egyik munkatársa egy meglepetéssel szolgált: az Eszterházy család könyveiről katalógust adott át. Mint elmondta, ez azért készült a magyar és osztrák bibliotékákban is folytatott kutatások alapján, mert 1946 óta az Eszterházyak XIV–XVI. századi könyveinek jelentős részét náluk őrzik. Esterházytól olvasható oroszul többek között a Termelési regény, az Egy kékharisnya följegyzéseiből és a Tizenhét hattyúk, s már majdnem kész a Javított kiadás fordítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában