Ország-világ

2008.02.15. 14:50

Fidesz: az egészségügyi átalakítás céljai nem teljesültek

A Fidesz szerint a vizitdíj és kórházi napidíj egy év alatt nem teljesítette a bevezetésekor kitűzött egészségpolitikai célokat. Ezt Pesti Imre, az ellenzéki párt képviselője mondta pénteken Budapesten.

BAMA

A meghirdetett időponthoz képest fél órával később kezdődött sajtótájékoztatón Pesti Imre úgy fogalmazott, hogy immár egy éve egy szűk üzleti kör politikai és üzleti alkuk eredményeként igyekszik rátenni kezét a magyar egészségügyi kasszára. A képviselő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, a  vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésekor a kormány tudatosítani  kívánta: az egészségügy nem ingyenes, emellett cél volt az orvoshoz  fordulások számának csökkentése, valamint a hálapénz visszaszorítása. Ennek azt lett az eredménye, hogy a szegény emberek egy része  nem fordul orvoshoz és a hálapénz azóta sem szűnt meg - jelentette  ki Pesti Imre. Szerinte az elmúlt időszak intézkedései, az  ágyszám-leépítés, a volumenkorlát kiépítése, a kapacitás csökkentés, a kórházbezárások, a várólisták nemhogy csökkentették, hanem még  erősítették a hálapénz létét. Közölte: mindenki tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hiszen havonta fizeti a járulékot.

A fideszes politikus elmondása szerint az egészségügyi intézményekben nagy felháborodást keltett, hogy az ÁNTSZ kötelezte  őket az egészségügy átalakítását magyarázó próbáló plakátok  kihelyezésére. Pesti Imre bemutatta a kórházakban használatos úgynevezett komfortcsomagot, amiben papír és műanyag étkezési  eszközök, műanyag pohár és a legolcsóbb egészségügyi papír  található. Hozzátette: ezt azzal adják át a betegnek, hogy ezt tudják biztosítani a kórházi napidíjból. A képviselő reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki látogatására a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a kormányfő  ottani sajtótájékoztatójára. Pesti Imre közölte: valóban nem lehet kézrátéttel gyógyítani, ezért kellene visszaadni azt a pénzt, amit  folyamatosan vonnak ki az egészségügyből. Mint mondta, egyetért a kormányfő azon kijelentésével is, hogy nem a vizitdíjon múlik a haza  sorsa. Úgy vélte, ezért kellene ezt elhagyni, és a kórházakat az egészségügyi kasszában lévő 60 milliárdos többletből támogatni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kijelentésére, amely szerint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 140 millió forint plusz támogatást kapott, Pesti Imre azt mondta, a felügyelőbizottság elnökeként ismeri a kórház gazdálkodását, és tudja, az intézmény a  szállítói tartozásokkal játszik, hogy életben maradjon. Valamennyi fővárosi kórház az életben maradásért küzd, hiszen a  kórházak adósságállománya a kórházszövetség adatai szerint egy év  alatt megduplázódott - szögezte le Pesti Imre.

MSZP: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal érdemben nőtt a háziorvosok és az egészségügyi intézmények bevétele

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: az adatok nem támasztják alá azt, hogy az emberek azért nem mennének orvoshoz, mert vizitdíjat kell fizetniük. Igaz, hogy csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, de az indokolt találkozások nem maradnak el - fűzte hozzá. Mint mondta, a hálapénz az ellátás egyes területein csökkent. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal érdemben nőtt a háziorvosok és az egészségügyi intézmények bevétele, lehetőség nyílt fejlesztésekre. Kökény Mihály szerint nincs olyan döntés, hogy az egészségügy átalakítását magyarázó plakátokat kellene kihelyezni az intézményekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában