Ország-világ

2008.02.18. 18:07

Göncz Kinga elismerné Koszovót

Az EU-tagországok nem tudtak megegyezni, Bush a függetlenség pártján

F.K.

Koszovó elismerését szorgalmazta Göncz Kinga hétfőn Brüsszelben, az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján. A magyar külügy vezetője közölte: a tartomány elismerését javasolja a magyar kormánynak is. Az Európai Unió külügyminiszterei ugyanakkor nem tudtak közös nevezőre jutni a kérdésben. Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország bejelentette, hogy „akár azonnal” elismeri a szakadár albán tartományt független államként, addig Bulgária, Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország egyelőre nem hajlandó erre.

A külügyminiszterek ezért abban állapodtak meg, hogy az EU minden tagországa „maga dönti majd el, nemzeti gyakorlatának és jogszabályainak megfelelően”, hogy elismeri-e vagy sem Koszovó függetlenségét. George Bush amerikai elnök, ugyan nem hivatalosan, de elismerte és méltatta Koszovó függetlenségét egy televíziós interjúban.

Közben Szerbiában továbbra sem csitulnak a kedélyek. Hétfőn a belgrádi tüntetések átterjedtek több más városra is, Banja Lukában a tömeg rátámadt a francia és a német követségre. A szerb kormány bejelentette: továbbra sem hajlandó elismerni Koszovót és mindent megtesz annak érdekében, hogy a tartomány ne csatlakozhasson egyetlen nemzetközi szervezethez sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában