Ország-világ

2008.02.19. 14:22

Gyújtogatnak a szerbek Koszovóban

Feldühödött szerbek csoportjai, mintegy ezer ember két határátkelőhelyet gyújtottak fel Koszovó Szerbiával határos északi részén, válaszul arra, hogy a többségében albánok lakta tartomány vasárnap kinyilvánította függetlenségét.

BAMA

„Az évtizedek alatt kialakult világrend és nemzetközi stabilitás lerombolásának veszélyét” látja Szergej Lavrov Koszovó egyoldalú függetlenségében Az orosz külügyminiszter telefonon fejtette ki véleményét kedden amerikai kollégájának, Condoleezza Ricenak, aki szerint a lépés veszélyes következményekkel járhat. A függetlenség kikiáltása sokak szerint erőszakhullámot indíthat el, aminek némileg már mintha mutatkoznának a jelei is. A tartomány viszonylagos békéjét kedden robbantások és gyújtogatások zavarták meg. Elkeseredett koszovói szerbek csoportjai, mintegy ezer fő két határátkelőhelyet gyújtottak fel Koszovó Szerbiával határos északi részén. Az ott szolgálatot teljesítő koszovói rendőrök egy alagútba menekültek, míg a rongálás után a csoport egy része visszatért Szerbiába. A tartományban szolgálatot teljesítő KFOR bejelentette, hogy ilyen esetben fellépnek a rend fenntartásáért. Ismeretlenek kedd hajnalban három robbantásos merényletet is elkövettek az északi térségben. Az egyik detonáció egy helyi ENSZ-állomás épülete mellett történt, ahol több, a környéken parkoló autó is megsérült. Két gránát robbant korábban albánok lakta épületekben, az elhagyott házakat 1999-ben hagyták hátra a szerb katonák elől menekülő helyiek. Felgyújtottak továbbá egy ENSZ-járművet Mitrovica falu közelében. A belgrádi parlament még hétfő este egyhangúlag, 225 szavazattal semmisnek tekintette a függetlenséget.

Közben Alfred Gusenbauer osztrák kancellár bejelentette, „Koszovó függetlensége tény, amelyet Ausztria elismer”. A vonatkozó döntést a szerdai minisztertanácsi ülésen hozzák meg a közös európai uniós irányvonallal összhangban. Gusenbauer hangsúlyozta, Ausztria kész minden támogatást megadni Szerbiának az Európai Unióhoz vezető úton, s Belgráddal továbbra is baráti és partneri viszony fenntartására törekszik.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) vélemény rovatában Salamon Márton László főszerkesztő lehangolónak nevezi, hogy Koszovó kérdésében minden román párt egy követ fúj. Amikor a „román nemzeti érdek” megkívánja, a lassan három és fél éve harcban álló felek is képesek fegyverszünetet tartani és össztüzet zúdítani a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), a romániai magyar kisebbségre, amely hirtelen visszaminősül a kilencvenes évek elejének közös ellenségévé - írja a kommentátor. Több vezető magyar nyelvű romániai újság is megállapítja, hogy a magyar kisebbséget Románia ellenségként kezeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában