Ország-világ

2008.02.17. 13:53

Hivatalos bejelentés Koszovó függetlenségéről

Hivatalosan bejelentették Koszovó függetlenségének vasárnapi kikiáltását. A helyi sajtó a tényt már korábban megírta, de az első hivatalos megerősítés Thacitól vasárnapi sajtóértekezletén hangzott el.

BAMA

A miniszterelnök közölte: Fatmir Sejdiu elnökkel együtt hivatalosan kérték Jakup Krasniqi parlamenti elnöktől, hogy hívja össze a törvényhozás rendkívüli ülését. A testület elnöksége, amely a 15 órára tervezett ülés időpontjáról hivatalosan is dönt, délben összeült. „Történelmünk legfontosabb pillanata előtt állunk – jelentette ki a sajtóértekezletén a kormányfő. – Olyan döntést fogunk hozni, amely a szabad és független nemzetek közé emel bennünket.” Thaci úgy véli, minden koszovói intézmény készen áll arra, hogy végrehajtsa a Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott Koszovóra vonatkozó tervezetében szereplő ajánlásokat. A kormányfő azt is közölte: „Üdvözöljük az Európai Unió misszióját, amely segíti Koszovó demokratikus fejlődését, valamint tervei megvalósítását.” – jelentette ki a kormányfő.

Pristinában már nagyon készülnek az ünnepre. A hideg, havas, de ragyogó napsütéses időben rengetegen sétálnak az utcákon, s ha a szombat estihez hasonlóan hangos, gépkocsi-felvonulásos ünneplés még várat is magára, igen sok embernél van fekete sasos albán zászló. A koszovói rendőrség közlése szerint a tartományban teljes a nyugalom, semmilyen incidensről nincs információjuk. A pristinai repülőtérre szombaton több mint húsz repülőgép érkezett, a duplája az átlagosnak, s vasárnapra is sok charterjáratot vártak. Ezek a főleg Nyugat-Európában és Észak-Amerikában élő albánokat hozzák, akik közül sokan tíz éve jártak utoljára a hazájukban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában