Ország-világ

2008.02.11. 18:24

Indul a személyi jövedelemadó bevallás szezonja

Az egyéni vállalkozóknak igyekezniük kell, a magánszemélyek még ráérnek

Tóth Marcella

Ebben az évben is megközelítően 4,3 millió személyi jövedelemadó (szja) bevallást vár az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A várakozások szerint félmillióan az interneten keresztül küldik el bevallásaikat, további kétmillióan pedig az adóhivatal honlapján található segédprogrammal készítik el az elszámolásukat – hangzott el az APEH hétfői tájékoztatóján.

Idén is három lehetőség közül választhatnak a magánszemélyek. Egyrészt elkészíthetik és beküldhetik saját maguk a bevallásukat, másrészt kérhetik vagy az adóhatóságtól vagy munkáltatójuktól az adómegállapítást. Utóbbi két lehetőséggel viszont csak azok élhetnek, akik február 15-éig jelzik ezt a szándékukat a munkaadójuknak vagy az APEH-nak.

Csipkedniük kell magukat az egyéni vállalkozóknak, illetve az áfa megfizetésére kötelezett magánszemélyeknek, mivel nekik is február 15-ig kell benyújtaniuk a bevallásukat. Ugyaneddig a határidőig kell elszámolniuk a tavalyi évre eső egyszerűsített vállalkozói adóval a bevételi nyilvántartást vezető evásoknak – hívta fel a figyelmet Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese.

Több mint három hónapjuk van még azoknak, akik úgy döntenek, hogy maguk töltik ki és küldik be a bevallásukat. A magánszemélyeknek ugyanis május 20. a határidő. Akik visszaigényelnek adót, illetve járulékot, azok a bevallástól számított harminc napon belül kaphatják azt meg, legkorábban március 1-jétől. Ugyanakkor az elektronikus módon bevallók már február 1-jén hozzájuthatnak a visszaigényelt adóhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában