Ország-világ

2008.02.05. 19:20

Karsai: pályázatokkal fenyegettek

A két „renitens” MSZP-s, Karsai József és Farkas Imre a tiltás ellenére sem szavazzák meg az egészségbiztosításról szóló törvényt. Karsai szerint megfenyegették.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Karsai József már fenyegetést is kapott
[/caption]Megfenyegették Karsai Józsefet: ha nemmel szavaz az egészségbiztosítási törvény február 11-i szavazásán, térsége, Dél-Békés a továbbiakban lemondhat a pályázati pénzekről. Minderről Battonya szocialista polgármestere maga nyilatkozott kedden lapunknak, hozzátéve: egy névtelen, telefonfülkéből kezdeményezett hívás során hozták mindezt a tudomására a napokban. Karsai lapunknak azt mondta: egy korábbi, kerékpárút-építéssel kapcsolatos pályázatuk nem kapott zöld utat. Noha egy-egy sikertelen pályázat még nem lenne szokatlan, a nyomásgyakorlással a honatya mindezt mégis összefüggésbe hozza. Mégpedig azért, mert miután az egészségbiztosítási törvény első, decemberi szavazásánál fenntartásai ellenére mégis igennel szavazott, azt a tanácsot kapta: fellebbezzék meg nyugodtan a döntést, hátha meglesz a pályázaton igényelt pénz. Ami a voksolást illeti, a képviselő lapunknak azt mondta: mivel továbbra sem kapott megnyugtató választ kérdéseire, mivel nem kapott felmentést a voksolás alól, hiába a frakciófegyelem, nemmel fog szavazni. „Oda kell-e adni a multiknak népünk egészségét?” – tette fel a kérdést. Karsai aggályai ellenére a törvény tavalyi szavazásakor igennel voksolt, ellenvéleményének azonban már akkor is hangot adott.

Nem így tett Farkas Imre kunszentmártoni szocialista képviselő: ő a legutóbbi szavazáson nem vett részt. Farkas lapunknak azt mondta: álláspontja nem változott, így a február 11-i voksoláson sem fog gombot nyomni. Noha a szocialista frakcióból így négyen biztosan nem támogatják majd a törvényjavaslatot – Karsai és Farkas mellett nem szavaz a tartósan beteg Horn Gyula és Toller László sem –, a kormány biztonságban érezheti magát: az MSZP 186 és az SZDSZ 20 igen voksával így is biztosan meglesz a jogszabály keresztülviteléhez szükséges egyszerű többség. A szocialista frakció hétfőn úgy döntött, tizenkét módosító indítványt nyújt be a jogszabályhoz, lényegi módosítás nélkül. Az MSZP többek között azt javasolja, sorolják fel tételesen, hogy milyen szolgáltatásokat kell majd finanszíroznia az Egészségbiztosítási Alapból létrejövő Országos Kockázatközösségi Alapnak. Ezekről továbbra is az orvosszakma döntene, így például a méltányossági alapon az állam által finanszírozott ellátásokról, drága terápiákról, transzplantációkról. A stilisztikai módosításokon és pontosításokon túl a civil kontrollt erősítenék, mégpedig azzal: a járulékot fizetők képviselői bekerülhetnének a pénztárak felügyelőbizottságába és az Egészségbiztosítási Felügyelet mellett működő felügyeleti tanácsba. Azt azonban elvetették, hogy a magánbefektetők a későbbiekben se szerezhessenek többségi tulajdont a pénztárakban.

Orbán: a társadalom ellenáll az átalakításnak

„2008 az egészségügyi rendszerünkért folytatott küzdelem éve lesz” – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke saját honlapján közzétett videóinterjúban azt mondta: „A magyar társadalom 2008-ban szerintem egyre erősödő harcot folytat majd, ellenállást fejt ki, védekezést mutat, annak érdekében, hogy megvédje a társadalombiztosítási kasszát, az egészségügyi rendszert.” Orbán szerint a kormány is döntőnek tekinti 2008-at, mert idén akarja „visszafordíthatatlan pályára állítani” az egészségügy átalakítását, és „átjátszani a kasszát” „nagy, nemzetközi vagy magyar milliárdos csoportoknak”. Orbán Viktor ismét nyilvánvalóvá tette, hogy ha a Fidesz kerül hatalomra, visszaalakítja az egészségügyet.

Tibay Gábor Orbán: a társadalom ellenáll az átalakításnak „2008 az egészségügyi rendszerünkért folytatott küzdelem éve lesz” – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke saját honlapján közzétett videóinterjúban azt mondta: „A magyar társadalom 2008-ban szerintem egyre erősödő harcot folytat majd, ellenállást fejt ki, védekezést mutat, annak érdekében, hogy megvédje a társadalombiztosítási kasszát, az egészségügyi rendszert.” Orbán szerint a kormány is döntőnek tekinti 2008-at, mert idén akarja „visszafordíthatatlan pályára állítani” az egészségügy átalakítását, és „átjátszani a kasszát” „nagy, nemzetközi vagy magyar milliárdos csoportoknak”. Orbán Viktor ismét nyilvánvalóvá tette, hogy ha a Fidesz kerül hatalomra, visszaalakítja az egészségügyet. Karsai József már fenyegetést is kapott -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában