Ország-világ

2008.02.26. 16:56

Megvan a Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának a nyertese

Lezárult a 2008. évi Velencei Biennále Magyar Pavilon produkciós vezetőjére kiírt pályázat második fordulója és megszületett a zsűri döntése.

BAMA

A velencei Magyar Pavilon kiállításának megrendezésére idén is pályázati úton várta a Műcsarnok a jelentkezőket. A pályázat kiírója dr. Petrányi Zsolt, a Magyar Pavilon nemzeti biztosa, a Műcsarnok igazgatója; beadási határideje február elseje volt.

A pályázati kiírás a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén több újítással egészült ki. A kiírás a kiállítási projekt produkciós vezetőjét kereste, lehetővé téve a jelentkezést építészek, kurátorok, művészettörténészek, illetve művész- és alkotócsoportok számára egyaránt. Csoport esetében megkötésként szerepelt, hogy meg kell nevezni a projekt vezetőjét. Újdonság, hogy ezúttal két fordulóban zajlott a pályázat lebonyolítása, lehetővé téve az első fordulót követően a zsűri előtt, zárt körben zajló prezentációt, illetve a második forduló lezárása előtt az esetleges dokumentációs hiánypótlást. A pályázati kiírásban olvasható volt a zsűri névsora, amely korábban csak a pályázati döntést követően vált nyilvánossá.

A 2008-as évre meghirdetett produkciós pályázatra kilenc pályázat érkezett a határidő lejárta előtt. A hiánypótlásokat követően a zsűri valamennyi beérkezett pályázatot érvényesnek találta. A pályázatot a zsűri sikeresnek és eredményesnek ítélte: az építészeti biennále történetében ennyi pályázat még nem érkezett, amely tapasztalat fényében a mostani módszer folytatását javasolja a nemzeti biztosnak.

A nyertes pályamű a doubleNegatives Architecture nemzetközi alkotócsoport munkája, amely Július Gyula kurátor vezetésével kerül bemutatásra a velencei magyar pavilonban.
A 2008-as Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának nyertes pályázata:

A lebonyolító által felkért zsűri tagjai voltak:
Bojár Iván András (művészettörténész, Octogon), Boros Géza (művészettörténész, Oktatási és Kulturális Minisztérium), Kálmán Ernő DLA (építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke), Nagy Bálint (építész, N&N Galéria), Nagy Tamás DLA (építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője), Szemerey Samu (építész, kurátor), és Z. Halmágyi Judit DLA (építész, EEA Budapest irodavezető).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában