Ország-világ

2008.02.29. 06:00

Milliós jutalmak közszolgáknak

Új kategóriával, a besorolás szabályainak enyhítésével igyekeztek puhítani a teljesítményértékelési rendszert, ám sokan így is elégedetlenek: az Alkotmánybíróság dönthet az ügyről.

Világgazdaság-Europress

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Tavaly összesen 3,2 milliárd forintot oszthattak szét jutalomként a tárcáknál, amelyet céltartalékból további 1,7 milliárddal egészített ki a kormány
[/caption]Az elmúlt évhez képest közel tíz százalékkal kevesebbet, ám így is több mint hárommillió forintot kaphat az idén egy minisztériumi főosztályvezető jutalomként, ha év végén úgy ítéli meg a főnöke, hogy kiváló munkát végzett – derül ki a Világgazdaság írásából. Változtattak a közigazgatáson belül működő teljesítményértékelési rendszer (TÉR) szabályain; a most életbe lépett módosított kormányrendelet alapján ebben az évben már összesen húszezer közszolgát minősítenek a TÉR keretén belül, tavaly ez a szám még csak hatezer volt. A minisztériumok és a Miniszterelnöki Hivatal dolgozói mellett mostantól a kormányhivatalok és a központi hivatalok embereinek a jutalma is az elvégzett munka minőségétől és mennyiségétől függ.

Tavaly összesen 3,2 milliárd forintot oszthattak szét jutalomként a tárcáknál, amelyet céltartalékból további 1,7 milliárddal egészített ki a kormány, ebből főleg a rendszeren kívüli dolgozókat jutalmazták. 2007-ben átlagosan 2,8 havi illetményt kapott prémiumként egy vezető, a nem vezetői posztokon dolgozók 2,2 havi volt a pluszpénz, míg idén átlagosan 2,1, illetve 1,7 havi illetményre számíthatnak a közszolgák. A szórás nagy lesz, azonban a legtöbben várhatóan még így sem panaszkodhatnak majd: például egy kiválóan teljesítő miniszteri tanácsadó kétmilliónál is többet kaphat, de a középiskolát végzett köztisztviselők jutalma is elérheti a nyolcszázezret.

Mivel az érintett létszám emelkedett, a jutalomkeret is nőtt, a tárcáknál lévő több mint 3 milliárd forinton túl céltartalékként további 12 milliárd áll rendelkezésre. Az új TÉR legnagyobb változása, hogy „puhítottak” az úgynevezett kötelező eloszlás arányain, így az egyes minősítési kategóriákba az idén többen kerülhetnek, mint tavaly. Vagyis több „kivételes”, „magas szintű”, illetve „jó” teljesítményt nyújtó lehet, sőt, 2008-ban egy újabb értékelési kategóriával több lesz, a „megfelelő teljesítményű” munkatársak is kaphatnak minimális összeget, ám azoknak, akiket a főnökük „fejlesztésre szorulónak” ítél, továbbra sem jár jutalom (2007-ben mindössze 31 ilyen dolgozó akadt, és mindössze négy kategóriába sorolták a köztisztviselőket).

A TÉR egyébként jelenleg az Alkotmánybíróság döntésére vár: hét minisztériumi szakszervezet ugyanis megtámadta azt. Az érdekképviseletek azzal érveltek, hogy nem igazságos a kötelező eloszlás elve, illetve hogy azok a közszolgák, akik nem értenek egyet az értékelésükkel, csak a munkaügyi bíróságon kereshetnek jogorvoslatot, „házon belül” nem. A módosított rendeletben a százalékok „puhítása” az előbbin segít, míg az utóbbi esetén az úgynevezett kontrollvezetőhöz fordulhat a közszolga, ha vitatja a minősítése helyességét. Szetey Gábor személyügyi államtitkár távoztával azonban a TÉR el is tűnhet a minisztériumokból: sajtóértesülések szerint a köztisztviselők és a politikusok is egyaránt „fúrták” a személyügyi államtitkár által bevezetett rendszert. Előbbiek azért, mert besorolásuktól függően láthatóvá váltak a jutalmazási különbségek, a vezetők pedig azért, mivel a féltették az eddigi jutalmazási gyakorlatot, és e feletti hatalmukat. A rendszert korábban a Fidesz is támadta, mondván: helyeslik ugyan a teljesítményértékelést, de sokallják a rendszer szerint adható jutalmat.

Csúszik a MÉR

Összesen 900 közigazgatásban dolgozó vezetőre terjedt volna ki a munkakör alapú teljesítményértékelés (MÉR) júliustól. Csakhogy az erre vonatkozó szabályzó tervezetét hiába tárgyalta több fordulóban is a kormány, egyelőre „visszadobták” újabb közigazgatási egyeztetésre. A Világgazdaság értesülése szerint ha a MÉR eljut a parlament elé, akkor is legkorábban csak januártól vezethetik be.

Világgazdaság-Europress Csúszik a MÉR Összesen 900 közigazgatásban dolgozó vezetőre terjedt volna ki a munkakör alapú teljesítményértékelés (MÉR) júliustól. Csakhogy az erre vonatkozó szabályzó tervezetét hiába tárgyalta több fordulóban is a kormány, egyelőre „visszadobták” újabb közigazgatási egyeztetésre. A Világgazdaság értesülése szerint ha a MÉR eljut a parlament elé, akkor is legkorábban csak januártól vezethetik be.

Tavaly összesen 3,2 milliárd forintot oszthattak szét jutalomként a tárcáknál, amelyet céltartalékból további 1,7 milliárddal egészített ki a kormány -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában