Ország-világ

2008.02.27. 11:43

Nem lesz vitanap a Déli Áramlatról

Déli Áramlat - MSZP: a Fidesznek nincsenek szakmai érvei a Déli Áramlat ellen. Az ellenzék azt szeretné, ha a kormányfő nem írná alá az oroszokkal kötendő megállapodást

mti

A Fidesznek semmilyen szakmai érve nincs arra, miért nem támogatja a Déli  Áramlat gázvezetékről megkötendő szerződést, inkább csak  Oroszország-fóbiája van. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti  frakcióvezető-helyettese beszélt szerdán Budapesten újságíróknak.

Az ellenzék nem hajlandó tudomásul venni, mi Magyarország nemzeti érdeke, vagyis hogy minél több forrásból, minél több elérési  útvonalon tudjunk energiahordozókhoz jutni - vélekedett a  kormánypárti politikus, miután az Országgyűlés gazdasági, európai  integrációs és külügyi bizottsága meghallgatta Veres János pénzügy-,  Kákosy Csaba gazdasági és Göncz Kinga külügyminisztert.

Úgy vélte, mind a három miniszter nagyon részletes tájékoztatást  adott a szerződéstervezetről, és az összes kérdésre válaszoltak. A szocialista képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy a  beruházás nem befolyásolja a gáz árát, mivel egy szállítási  infrastruktúráról van szó. Hozzátette: akkor lehetne elsőbbséget  adni az európai uniós  Nabucco-vezetéknek, ha már ez is a  megvalósulás szakaszában járna. Az egyértelmű, hogy elkötelezett a  kormány a Nabucco-projekt mellett, hiszen előkészítette az ezzel  kapcsolatos kormányközi megállapodást - hangoztatta a politikus.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy Sólyom László köztársasági elnök bulgáriai látogatásán azt mondta, hogy Magyarország a Nabucco és a Déli Áramlat megépítésében is érdekelt, és reményét fejezte ki, hogy a Déli Áramlat áthalad Magyarországon.

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy csütörtökön ne írja alá a Déli  Áramlat megépítéséről szóló szerződést - mondta a külügyi bizottság  fideszes elnöke a három érintett bizottság összevont ülését  követően, a Parlament épületében.

"Parlamenti jóváhagyás hiányában arra szólítjuk fel Gyurcsány Ferencet, hogy a holnapi napon semmiképpen ne írja alá a Déli Áramlatról szóló szerződést; Magyarországnak a sorsát hosszú távon befolyásoló dokumentumról van szó" - fogalmazott Németh Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást, amit a kormány folytat a Déli Áramlat ügyében - vélekedett a politikus, hozzátéve: ez a gyakorlat ellentétes a jogállamiság legalapvetőbb normáival, és a régi időket idézi.

Mint mondta, a kormány az elmúlt hetekben titkos tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlatról, amiről semmilyen tájékoztatást nem adott. A politikus szerint a hétfőn megkötött előzetes megállapodás "puccsszerű megállapodásnak tekinthető".

Németh Zsolt elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy semmiféle háttérszámítást nem bocsátottak az ellenzék rendelkezésre, és azt sem teszi lehetővé a kormány, hogy a szerződéstervezet szövegét zárt ülésen áttekinthessék.

Nem halasztják el a Déli Áramlatról szóló megállapodás aláírását

Gyurcsány Ferenc nem halasztja el a Déli Áramlatról szóló megállapodás csütörtöki, moszkvai aláírását - közölte Budai Bernadett az MTI érdeklődésére szerdán arra reagálva, hogy a Fidesz a parlamenti bizottságok együttes ülésén ezt kezdeményezte. A kormányszóvivő elmondta: kormányközi megállapodásnál nincs mód arra, hogy utólag parlamenti ratifikációt kérjenek, mert ez csak államközi megállapodásnál lehetséges. Répássy Róbert felvetését csak az alkotmány felrúgásával lehetne megoldani, amit a kormány nem tehet meg - tette hozzá. Budai Bernadett hangsúlyozta, a kormány minden információt kész megadni az Országgyűlésnek és a pártoknak. Felidézte, a három parlamenti bizottság együttes ülésén három miniszter volt jelen, és válaszolt az összes felmerülő kérdésre. A nap folyamán Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy vélekedett, az a lehetőség is fennáll, hogy a miniszterelnök parlamenti ratifikációhoz kötve írja alá a szerződést.

A kormányszóvivő elmondta: kormányközi megállapodásnál nincs mód arra, hogy utólag parlamenti ratifikációt kérjenek, mert ez csak államközi megállapodásnál lehetséges. Répássy Róbert felvetését csak az alkotmány felrúgásával lehetne megoldani, amit a kormány nem tehet meg - tette hozzá.

Budai Bernadett hangsúlyozta, a kormány minden információt kész megadni az Országgyűlésnek és a pártoknak. Felidézte, a három parlamenti bizottság együttes ülésén három miniszter volt jelen, és válaszolt az összes felmerülő kérdésre.

A nap folyamán Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy vélekedett, az a lehetőség is fennáll, hogy a miniszterelnök parlamenti ratifikációhoz kötve írja alá a szerződést. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában