Ország-világ

2008.02.18. 06:04

Népdalok flamenco kísérettel

Bartók Eszternek nemrégiben jelent meg új lemeze, de máris új utakon jár. Ezúttal két gitárművész társaságában, Hangfestők néven lépnek fel.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A dalírás számomra nagyon magányos műfaj. Képtelen vagyok ilyenkor bármi másra koncentrálni
[/caption]Hogy kezdtek el együtt dolgozni?
Egy évvel ezelőtt keresett fel egy klasszikus gitárművész, Sinha Róbert, hogy van egy flamenco gitárduója Vidák Róberttel, és énekest kerestek a produkciójukhoz. Olyan valakivel szerettek volna együtt dolgozni, aki velük együtt kreatívan részt vett volna a dalszerzésben. Van egy népdalszerű művem az új lemezemen, amit a szüleimhez írtam, és ez inspirálóan hatott rájuk. Így kezdtünk el dolgozni. Elindultak a próbák, és korán kiderült, jól tudunk együtt dolgozni. Saját dalaimat is bevettük a repertoárba és az ő saját szerzeményeiket is. Ezen kívül még népdal feldolgozásokat adunk elő, egészen különleges fölfogásban.

Nem szokványos a népdalokat flamenco gitárral kísérni. Milyen hangzást értek így el?
A népdal tempója nem flamenco, ezt mindenki tudja. Kicsit szélsőséges, mert mindhárman határokat feszegetünk, ettől olyan izgalmas. Az első koncertünk a Szépművészeti Múzeumban volt, emiatt kezdtünk el igazán próbálni. Nagyon jól sikerült, és nem sokkal később fölkértek bennünket, hogy lépjünk fel Brüsszelben egy európai uniós rendezvényen.

Milyen volt külföldi közönség előtt játszani?
Fantasztikus. Nyolc ország vett részt ezen a programon, és mindenki bemutatta a saját hazája kultúráját. Minden résztvevőnek volt egy standja, ahol meg lehetett kóstolni a nemzeti ételeket, italokat.  Magyarországról mi voltunk a kuriózum. Jóleső érzés volt ott játszani.

Mikor találkozhat önökkel a hazai közönség?
Most kezdünk el komolyabban próbálni. Eddig csak kísérleti szinten működtünk. Most egy nagyobb műsor összeállításán fáradozunk a trióval. Emellett pedig folyamatosan koncertezem a zenekarommal is, akikkel immáron három éve dolgozom, és a jövő hónapban forgatok egy új videoklipet a második lemezemről.

Milyen módszerekkel dolgozik?
A dalírás számomra nagyon magányos műfaj. Képtelen vagyok ilyenkor bármi másra koncentrálni, nem tudok külső elvárásoknak megfelelni. Első fázisban csak magamnak szeretnék megfelelni, és ha nekem már tetszik a munkám, csak utána mutatom meg a többieknek. Ha ez másoknak is örömet okoz, az borzasztó jó érzés. Hálás vagyok, ha meghallgatják a dalaimat.

Névjegy:

Született: 1980. március 25-én Mezőkövesden. Gyerekkorában népdalkörben is énekelt Dobó István Gimnázium Eger, Nyíregyházi Főiskola tanító-magyar szak Miskolci Egyetem angol nyelvtanári szak Lemezei: Beszállókártya, Indigó Díjak: 2006. Magyar Rádió eMerton díj - Az év felfedezettje kategóriában

Gyerekkorában népdalkörben is énekelt

Dobó István Gimnázium Eger, Nyíregyházi Főiskola tanító-magyar szak

Miskolci Egyetem angol nyelvtanári szak

Lemezei: Beszállókártya, Indigó

Díjak: 2006. Magyar Rádió eMerton díj - Az év felfedezettje kategóriában A dalírás számomra nagyon magányos műfaj. Képtelen vagyok ilyenkor bármi másra koncentrálni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában