Ország-világ

2008.02.17. 20:03

nullahumor.hu

A már kis híján eltűntnek nyilvánított Fiatal Baloldal egy általa szarkasztikusnak vélt kampánnyal tért vissza a honi politikai életbe. A baj csak az, hogy szatirikusnak szánt filmecskéikben a humornak, az iróniának nyomát sem lelni.

Stanga István

Fogalmam sincs arról, hogy a Zuschlag-botránynak volt-e betudható a Fiatal Baloldal nyomtalan eltűnése, avagy a szervezet egyszerűen csak a téli álmát aludta, tény azonban, hogy egy jó ideje szinte semmit sem hallhattunk a más időkben agilisabbnak tűnő csapatról. Most viszont újra föltűntek, hogy egy szatirikus kampánnyal próbálják meg az emberek figyelmét felhívni arra, vajon milyen is lenne egy refomok nélküli Magyarország. Nos, hogy Varga László, a társaság elnöke az akciójukat beharangozó sajtótájékoztatón „szarkasztikus”-nak nevezte azt a négy kis filmecskéket, amelyek az oktatás és az egészségügy támakörében születtek, megbocsátható, lévén minden szülő olyannak látja a saját csemetéjét, amilyennek szeretné..., szépnek, okosnak, erősnek, és így tovább. Baj csak akkor van, ha azt a csúnyácska, buta, de legalább nyápic kölyköt egy olyannak is megmutatjuk, akinek nem feltétlenül az udvariaskodás a legfőbb erénye.

És miután jómagam nem csupán ellátogattam a regimagyarország.hu weboldalra, hanem becsülettel meg is néztem a néhány másodperces filmeket, úgy gondolom, talán lehetek az a kegyetlen valaki, aki azt mondja a FiB-esek büszkeségére, hogy ezek a „gyerekek” bizony elég rosszul sikerültek. Tekintsünk most el attól a ténytől, hogy a rövidke, fekete-fehér „alkotások” olyan amatőrök, amilyenek csak lehetnek, s hogy a technikai jellegű problémák sem segítik a „műélvezetet”, hiszen a hiányosságokat valószínűleg mindenki megbocsátaná, ha a filmek olyanok lennének, amilyennek a megrendelők/készítők látni szerették volna (vagy látják is?): viccesek. Csakhogy nem azok. És nem kicsit nem..., hanem nagyon. Holott a köz- és a felsőoktatás, valamint az egészségügy ezernyi olyan szituációt kínál, amelyekből egy átlagos humorérzékkel bíró ember is könnyedén kihoz néhány elfogadható filmes „villámtréfát”. Ezek helyett viszont be kell érnünk olyasfajta ötletekkel, amilyenekkel leginkább  középiskolai diákújságok humorosnak szánt oldalain találkozhatunk.

Azoknak, akik most esetleg azt gondolják, persze, dehát fikázni valamit a világ legkönnyebb, legegyszerűbb dolga..., azt üzenem: tökéletesen igazuk van. Ezért aztán én is mélyen hallgattam volna ezekről a FiB-es zsengékről, ha Varga László nem meséli el, hogy kampányuk nem kizárólag a közelgő népszavazásnak szól, hanem egyfajta utánpótlás-toborzás. Magyarán: azt is szeretnék elérni, hogy a baloldali érzelmű fiatalok csatlakozzanak a szervezethez. Nos, hogy ez a terv, az lehet. De hogy ehhez a filmek nagy kedvet nem csinálnak, az meg biztos.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában