Ország-világ

2008.02.10. 10:24

Obama triplázott, Huckabee még hisz a csodában

Biztosan nyerte szombaton Barack Obama a három államban - Washingtonban, Nebraskában és Louisianában – tartott előválasztásokat. Obama ezzel jelentősen faragott hátrányán, s a CNN számításai szerint 1039 küldöttet tudhat maga mögött, míg vetélytársa, a szintén demokrata elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton 1099-et.

BAMA

A demokraták előválasztási harca félúton tart, az augusztusi pártkongresszuson 2025 delegált kell a jelöltség megszerzéséhez. A hétvégi eredmények szerint Obama legnagyobb arányú győzelmét – 96 százalékos feldolgozottság mellett - az északnyugati Washington államban szerezte: a szavazók 68 százaléka voksolt rá, míg a volt first ladyre mindössze 31. Hasonló arányban győzött a középnyugati Nebraskában, ahol 99 százalékos feldolgozottságnál 68-32 volt az arány. A színesbőrű jelölt azonban a jelentős fekete népességű déli Louisianában kisebb támogatást, 57 százalékot kapott – 97 százalékos feldolgozottság mellett, míg Clinton itt is csak 31-gyel végzett.

A verseny olyan szoros, hogy nincs egyetértés arról, melyiküknek van több jelöltje. Az el nem kötelezett szuperküldötteket nem számolva a CBS és az NBC hírtéve szerint Obama vezetett, míg az AP és a CNN Clintont hiszi jobb helyzetben. Nem kizárt tehát, hogy a jelöltség csak a nyári jelöltállító konvención dől el, s a mérleg nyelvét a szuperküldöttek alkotják majd.

Egyértelmű azonban a verseny a republikánusoknál, s a mérleg McCain felé billen. Ugyan Mike Huckabee a nebraskai választáson 60 százalékot szerzett, szemben legnagyobb riválisa, John McCainre 24 százalékával szemben. Ennek ellenére McCain február 5-i szuperkedden aratott elsöprő győzelmével már bebiztosította magát, ám a baptista lelkészből politikussá vált Huckabee kijelentette: hisz a csodákban és folytatja a versenyt. Cáfolta azonban, hogy alelnök szeretne lenni McCain mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában