Ország-világ

2008.02.23. 07:08

Pszichés gondok a versenyhelyzet és a túlzott elvárások miatt

A 6 és 14 év közötti fiatalok harmincöt százaléka depresszió tüneteit mutatja, majdnem tíz százalékuknak pedig már az öngyilkosság is eszébe jutott legalább egyszer – derült ki az Osztrák Nemzeti Pszichoterápiás Szövetség (ÖBVP) felméréséből, amelyet a Die Presse internetes honlapján közöltek.

W. A.

Egyre több olyan tanulmány lát napvilágot, amelyben a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a pszichés problémák terjedése nem csak a felnőttek körében ölt rémisztő méreteket. Az ÖBVP felmérése rámutat, hogy a fiatalkorúak kétharmada olyan sok feszültségkeltő tényezőnek van kitéve, amennyit egyedül már nem képes feldolgozni. A feladatok szaporodásával, az elvárások növekedésével pedig a stressz is nőni fog a gyerekek életében.

Az okok a pszichiáterek szerint sokrétűek, és egyaránt kereshetők az iskolákban és a családokban. A legnagyobb stressztényező már fiatalkorban az iskola, ahol teljesítménykényszer, túlzott versenyhelyzet és a társaktól elszenvedett erőszakosság, félelem gyötri a tanulókat. A társadalomban elterjedő „antiszolidaritás” már a szülőket is rákényszeríti arra, hogy a kemény élethelyzetekre készítsék fel csemetéiket. „A társadalmi alapértékek ma elaprózódnak, mi pedig már nem látjuk, mi az a cél, amiért a gyerekeknek fel kell nőniük – nyilatkozta Werner Schöny, a szövetség elnöke. – A hagyományos családmodellek felbomlottak, de nincs helyettük új. A gyerekeknek több törődésre lenne szükségük, ehhez azonban a szülőkkel is törődni kéne.” Az UNICEF adatai szerint a gyerekek húsz százalékának lenne szüksége pszichoterápiás segítségre, de csak 0,4 százalékuk kapja ezt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában